IZOLAȚIE ACOPERIȘ

Casa noastră, pe lângă aspectul estetic, trebuie să îndeplinească și un scop practic. Aici mă refer la izolarea termică a acoperișurilor și pereților, operațiunea care necesită o investiție serioasă în primă fază, dar care, în final, crește rezistența și durata de viață a locuinței noastre.

Izolatie-acoperisÎn cărțile de specialitate, potrivit criteriului de conformația generală, acoperișurile se împart în două categorii, acoperișul cu pantă și acoperișul tip terasă.

Hidroizolația acoperișului, cât și termoizolația acoperișului, sunt operațiuni esențiale și vitale pentru sistemul său de alcătuire. Principiile care se aplică pentru ambele tipuri de acoperișuri precizate mai sus.

Fenomenele meteorologice, precum ploaia sau zăpada, asediază acoperișul. Pentru a-l proteja și pentru a ne proteja, în același timp, confortul ambiental din interiorul casei, acoperișul are nevoie de operațiunea de hidroizolație.

În plus, hidroizolația previne riscului apariției de condens, de formarea a mucegaiului sau de formare a populaţiilor de vegetaţie parazită, din care putem preciza algele, ciupercile etc.

Pe piață, există o varietate de materiale pentru hidroizolarea acoperișului. De exemplu, puteți opta pentru o hidroizolație lichidă, din care face parte hidroizolația poliretanică pentru acoperiș sau pentru membrane, cum ar fi:

- membrane cu protecție minerală;
- membrane cu fibra de sticlă;
- membrane compozite; membrane autoadezive;
- membrane autoadezive;
- membrane cu voal de poliester;
- membrane anti-rădăcină.

Metoda „clasică”, cum este numită în domeniu, este hidroizolarea acoperișului cu membrane bituminoase. Aceste membrane se pot aplica pe terase circulabile, cât și pentru terase necirculabile.

Atunci când ne aflăm prin rafturile magazinelor de specialitate, există câțiva parametri de care trebuie să ținem cont pentru a alege un material bituminos de calitate:

- elasticitatea la rece;
- armătura poliesterică;
- grosimea membranei.

Trecem acum la cealaltă variantă de hidroizolație.

Hidroizolație lichidă se poate aplica pe diferite tipuri de acoperișuri, cum ar fi: acoperișuri plate, neetanșe din carton asfaltat, beton, tablă, țigle, lemn, la, azbociment, bitum, membrane EPDM și TPO.

Noile tehnologii incluse în hidroizolația lichidă, îi conferă capacitatea de a reflecta cu până la aproximativ 80% din razele solare infraroșii. Beneficiul pentru noi, constă în faptul că acoperișul nu se va mai încinge la fel de mult ca un acoperiș obișnuit.

După ce am abordat procesul de hidroizolație, a venit momentul să cunoaștem mai multe detalii despre izolația termică a acoperișului.

Fizica ne spune că un aer cald se ridică, astfel prin acoperiș se pierd cantități însemnate de căldură. Repercusiunile acestui proces, pentru noi, sunt facturile mari la încălzire. Însă, respectarea și aplicarea tuturor straturilor la momentul potrivit, mai precis, în procesul de montare al acoperișului, ne scuti de acest impediment.

Termoizolația constituie o parte esențială în habitatul acoperișului, proces care poate fi executat din mai multe variante de materiale:

- vată minerală de sticlă sau vată bazaltică;
- polistiren expandat sau extrudat;
- spumă poliuretanică;
- folii termoizolante.

Dacă luați în calcul utilizarea spațiului de sub acoperiș, izolarea termică reprezintă un pas absolut necesar.

Dacă optați pentru un acoperiș tip terasă, experții în domeniu ne indică cum trebuie aranjate cele două straturi. Potrivit acestora, termoizolația se prinde cu adeziv de hidroizolație cu ardezie lipită înainte pe toată structura aticului.

Este recomandat să apelați la o echipă de specialiști pentru montarea acoperișului, implicit pentru executarea operațiunilor de izolare termică și de hidroizolație.

Pe lângă manopera realizată de meșteri profesioniști pentru a vă asigura că realizați o investiție sigură, pe termen lung, achiziționați materiale de cea mai bună calitate și care să respecte standardele în vigoare.

Înainte de a încheia demersul nostru tehnic de astăzi, venim cu precizarea că izolarea acoperișului se poate face atât pe interior, cât și pe exterior.

În plus, deși este recomandat ca izolarea acoperișului să se facă încă din faza de montare, acest proces poate fi aplicat și celor în renovare.

În final, trebuie să reținem că apa și căldura sunt factori ce pot fi ținuți sub control, dacă executăm operațiunile de hidroizolație a acoperișului și de izolare termică a acoperișului. Acoperișul are nevoie de investiția și de îngrijirea noastră pentru a-și îndeplini constant atât rolul practic, cât și rolul estetic.

Materiale folosite pentru izolația casei – aerogel, plută, vată minerală de sticlă, spumă poliuretanică

Izolația casei este obligatorie, deși înainte acest lucru era opțional, însă au fost descoperite avantajele care apar odată cu izolația, cum ar fi confortul termic sporit sau protejarea sănătății oamenilor care își izolează casele. Dacă izolația este efectuată în mod corect de profesioniști, aceasta va aduce doar beneficii asupra sănătății. […] mai mult »

Vrei să ai acoperișul perfect deasupra capului? Izolația este esențială! Iată ce trebuie să știi

Dacă îți dorești un acoperiș estetic și rezistent, înseamnă că știi deja ce vrei pentru casa ta! Însă există un element esențial de care e obligatoriu să ții cont atunci când pui în mișcare lucrările de construcție. Iar acesta este izolația acoperișului. O izolaţie termică realizată ca la carte îți […] mai mult »

Izolarea acoperişului

Pentru a ne putea bucura cu adevărat de casa pe care o construim sau renovăm trebuie să acordăm o atenţie sporită şi izolării acoperişului, indiferent dacă în pod va fi amenajată sau nu o mansardă. În acest fel se vor reduce pierderile de căldură, se vor elimina zgomotele din exterior, […] mai mult »