Dacă îți dorești un acoperiș estetic și rezistent, înseamnă că știi deja ce vrei pentru casa ta! Însă există un element esențial de care e obligatoriu să ții cont atunci când pui în mișcare lucrările de construcție. Iar acesta este izolația acoperișului. O izolaţie termică realizată ca la carte îți va proteja locuinţa de pierderile de căldură. Iar pe tine te va ține departe de caniculă sau ger. Iată cum se poate realiza o izolație fără cusur a acoperișului.
Vrei sa ai acoperisul perfect deasupra capului. Izolatia este esentiala. Iata ce trebuie sa stii
Primul pas în realizarea unei izolații bune: materialele
Înainte de orice, trebuie să știi că o izolație bună a acoperișului nu este un moft. Dimpotrivă! Vei vedea că este o investiție inteligentă, deoarece cheltuielile se vor amortiza mai repede decât ți-ai putea imagina! De aceea, primul pas pe care îl ai de făcut este să alegi materiale de calitate.
Cele mai eficiente materiale termoizolatoare sunt vata minerală bazaltică, vata de sticlă, fibra de celuloză şi spuma poliuretanică. Atunci când te orientezi către un material anume, este bine să ții cont și de câțiva factori ce țin de acoperiș. Principalii ar fi: tipul acoperişului, destinaţia acestuia, dar şi climatul zonei în care se află locuinţa. Aici te pot ajuta să faci cea mai bună alegere inginerul structurist și arhitectul.
Uneori însă este mai simplu să te hotărăști mai întâi ce fel de învelitoare e mai potrivită pentru acoperișut casei tale. Și abia apoi să te gândești ce materiale termoizolatoare să folosești.
Învelitoarea îți poate da mână liberă la o gamă variată de materiale
Dacă optezi, de exemplu, pentru țigla metalică drept învelitoare pentru acoperișul tău, poți alege orice tip de material pentru izolație. Oricare dintre variantele enumerate mai sus va împiedica, cu succes, pierderile de căldură. Așadar, nu îți va fi greu să ai o locuință eficientă din punct de vedere termic.
Pentru izolația acoperișului din țiglă metalică, dacă tot am vorbit despre el, se recomandă aplicarea unui strat de vată minerală bazaltică, de 20 centimetri grosime. Aplicarea acestei izolaţii împiedică aerul cald să se ridice la nivelul acoperișului şi să se piardă.
Spuma de celuloză este o altă soluție recomandată de specialiști. Are un coeficient de transfer termic mult mai mic decât vata minerală, fiind astfel necesar un strat de doar 10 centimetri grosime, pentru a evita pierderile de căldură.
Fibrele de celuloză sunt o altă variantă foarte eficientă de izolare a acoperișului din ţiglă metalică. Izolația se realizează ușor, este ignifugă și nu permite nici infiltrarea mucegaiului, nici apariția insectelor și rozătoarelor.
Un alt lucru important în izolarea acoperișului din tiglă metalică este eliminarea condensului. În acest scop, se montează o folie de protecţie sub stratul de vată minerală, ce va acţiona ca o barieră împotriva vaporilor.
În concluzie, nu ignora izolația atunci când vine vorba despre acoperiș. Alegere materialele potrivite și respectă instrucțiunile de montaj. Și întreținerea acoperișului este importantă, așa că e obligatoriu ca, odată ce ai un acoperiș deasupra capului, să nu uiți că are nevoie de curățire din când în când. Astfel, vei avea un acoperiș perfect izolat, rezistent şi elegant.
Surse foto: i.ytimg.com, gstarconstruction.com
Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting