CONSTRUCȚIA ACOPERIȘULUI

Construcția acoperișului trebuie tratată la fel de serios precum construcția fundației sau a casei în sine. Fiecare etapă trebuie să se realizeze cu precizie, trebuie să se facă la inițiativa unui specialist, pentru a evita posibilele erori de construcție și pentru a asigura folosirea unor materiale de calitate, rezistente împotriva ploilor, a ninsorii sau a vântului.

Constructia-acoperisuluiÎn cazul în care doriți să realizați singur o astfel de lucrare, ar trebui să știți exact:

- cum se construiește un acoperiș;
- care sunt etapele de construcție;
- cum se fac măsurătorile pentru a afla care este necesarul de materiale;
- de ce materiale este nevoie;
- cum se montează șarpanta;
- cum se montează folia anticondens;
- cum se montează învelitoarea acoperișului.

Un acoperiș este alcătuit, în linii mari, din: șarpantă, învelitoare și elemente auxiliare.

Întâi va fi realizată structura acoperișului, formată din:

- popi (stâlpi cu diverse dimensiuni, care vor sprijini cleștii);
- pană (piesă din lemn sau metal, întrebuințată la sprijinirea căpriorilor. Aceasta poate fi pană de coamă – la vârf sau pană de cosoroabă – la margini);
- căpriori (realizează scheletul acoperișului, pe ei se va monta învelitoarea acoperișului);
- clești (elemente orizontale care leagă căpriorii de popi, rigidizând structura);
- talpă (element care face legatura între popi și planșeul de care se prind aceștia)

Materiale și produse pentru șarpanta din lemn sunt:

- scânduri din lemn de rășinoase;
- rigle din lemn de brad ecarisat;
- grinzi din lemn de brad cu secțiunea rotundă;
- șipci din lemn de brad;
- mortar de ciment;
- cuie;
- scoabe;
- sârmă zincată;
- șuruburi;
- buloane;
- beton armat monolit;
- beton armat prefabricat.

La baza acoperișului se află planșeul, care poate fi sub formă de placă din beton armat, planșeu de lemn sau pe structură metalică. Dacă mergem pe varianta de șarpantă ”pe scaune”, de acesta trebuie prinși popii, cu ajutorul tălpilor. Sunt două variante prin care puteți face acest lucru: prin racordarea la mustăți de fier sau prin racordarea la tije filetate înfipte în planșeu.

După ce au fost fixate tălpile, se vor prinde popii, de elementele de fixare. Pentru a urma structura pașilor logici, se va construi coama acoperișului, apoi se vor fixa căpriorii, care susțin învelitoarea și celelalte straturi ale acesteia.

De asemenea, trebuie să țineți cont de termoizolație. Pentru a evita pierderea căldurii, termoizolația este obligatorie într-o locuință, aceasta protejând interiorul de frigul sau de căldura excesivă de afară. Un acoperiș bine realizat va proteja construcția și de apă, stopând posibilele infiltrații care ar putea apărea într-un sistem defectuos.

Pasul următor va fi să achiziționați materialele pentru învelitoare și să începeți lucrul. Trebuie să știți că aveți o gamă variată de învelitori din care să alegeți:

- din tablă plană dublu fățuită – are o durată de viață de 40-50 de ani și este foarte ușoară (aprox.5kg/mp), însă nu izolează foarte bine fonic și termic;
- din țiglă. Țigla ceramică este cea mai rezistentă (80-100 de ani), are o izolare fonică și termică excelente, arată foarte bine, însă este foarte grea (aprox.40kg/mp) și este dificil de montat. Țigla de beton are și ea o rezistență foarte mare în timp (80-100 de ani), însă este mai grea decât țitgla de ceramică (aprox.46 kg/mp). Țigla metalică din panouri mari sau mici este o altă opțiune; este foarte ușoară (5-7kg/mp).
- din șindrilă bituminoasă – are o durată de viață de 30-40 de ani; izolează foarte bine fonic și termic, are o greutate de aprox. 9kg/mp;
- din plăci de ardezie – confecționate din cenușă vulcanică sau din lut. Nu se degradează și are calități estetice, dar și de izolație;
- din plăci de policarbonat șamd.

În afară de structura acoperișului sau de învelitoare, mai este nevoie de accesorii. Iată care sunt accesoriile de care aveți nevoie pentru fluidizarea a apei:

- jgheab;
- burlan;
- brățară burlan;
- capac jgheab;
- colțar exterior;
- colțar interior;
- cot burlan;
- element de evacuare;
- piesă îmbinare jgheab cu garnitură;
- prelungitor intermediat;
- prelungitor dublu mufat;
- racord jgheab burlan;
- stabilizator jgheab;
- cârlig;
- cârlig aplicat;
- pâlnie colectoare;
- ramificație Y;
- derivație de evacuare;
- racord canalizare.

Fiecare din elementele de mai sus ajută la construcția unui acoperiș de calitate, care să dureze în timp și să ofere construcției o protecție permanentă, astfel încât să vă puteți bucura de un trai confortabil și lipsit de griji.

Avantajele structurii metalice pentru acoperiș

Acoperișul cu structură metalică nu este o opțiune potrivită doar pentru zgârie-nori, clădiri mari sau garaje. Stuctura metalică pentru acoperiș este excelentă pentru toate tipurile de construcții, deoarece metalul este o opțiune de construcție atractivă datorită numeroaselor avantaje pe care le prezintă, inclusiv durabilitate și rezistență. Metalul este un material […] mai mult »