Ventilarea acoperișului, mai importantă decât credeți

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De obicei, o dată cu luarea deciziei de construcție a acoperișului, cei care construiesc, pun la cale un anumit buget în care să se încadreze, ca să nu mai vorbim de faptul că au anumite așteptări de la rezultatul final. Cu toate acestea, o veche vorbă românească spune că ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg” și sunt destule cazuri în care bugetul planificat să nu corespundă deloc cu cheltuielile reale.

ventilare acoperis 1

Image 1 of 10

În aceste condiții, proprietarii se gândesc cam de unde ar putea să mai economisească pentru a se încadra în buget. Așa că, de multe ori, multe etape ale construcției sunt sărite intenționat. Unii din cei hotărâți să economisească se gândesc să renunțe la ventilarea acoperișului, fără să realizeze cât de important este rolul acesteia.  Dacă și dumneavoastră vă gândeați să renunțați la ea, vă spunem că un acoperiș neventilat vă poate aduce și alte neplăceri în casă, precum apariția condensului, formarea mucegaiului, creșterea umidității sau atacuri de insecte. Toate aceste riscuri cauzează daune severe a părților din lemn și a structurii integrale a acoperișului.

În perioada caldă, în cazul în care avem de a face cu un acoperiș neventilat, învelitoarea, încălzită de iradierea solară, transmite căldura materialului izolant, care are funcția de încetinitor termic. Căldura se transferă la structurile susținătoare ale acoperișului și la interiorul construcției. Toate acestea vor duce la mărirea consumului energetic pentru climatizare, așa că de fapt, nu ați economisit nimic.

În cazul acoperișului ventilat corespunzător, tot în perioada caldă, aerul prezent în spațiul de ventilare se încălzește, devine mai ușor și iese prin creasta acoperișului de la materialul izolant. Casa dumneavoastră va fi puțin mai răcoroasă și poate că nu va fi nevoie să dați drumul la aerul condiționat atât de des.

Să vorbim acum despre perioada rece. În cazul acoperișului neventilat, specialiștii spun că din cauza timpului rece și a fluctuațiilor de temperatură, în structura acoperișului se pot produce fenomene de condensare, care vor avea drept efect apariția mucegaiului și a umidității ridicate. În schimb, dacă ne referim la acoperișul ventilat, iarna, circulația aerului va face în așa fel încât materialul izolat să rămână uscat. Veți evita astfel producerea condensului despre care vă vorbeam mai sus și în plus, acest lucru va duce la o durată de viață mai mare a tuturor elementelor acoperișului. În cazul înzăpezirilor și înghețurilor, vetilația permite topirea uniformă a zăpezii acumulate pe acoperiș, evitând formarea barierelor de gheață.

Prin urmare, sfatul nostru este să nu vă zgârciți atunci când vine vorba de ventilarea acoperișului, pentru a evita cheltuielile ulterioare. Vă veți convinge de importanța ventilării, mai ales atunci când veți cheltui sume importante pentru reparații și modificări. O ventilare corespunzătoare va asigura confortul casei și sănătatea familiei dumneavoastră, așa că nu renunțați la ea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *