ÎNVELITORI ACOPERIȘ

Orice casă realizată ca la carte, are nevoie de un acoperiș pe măsură. Există mai multe tipuri de învelitori pentru acoperiș ce necesită studiate înainte de a vă decide asupra celei mai bune variante pentru locuința dumneavoastră. Ofertele de la producători sunt variate, iar materialele din care se produc aceste învelitori au o gamă de avantaje și dezavantaje. Astfel, puteți să alegeți între țigla metalică, ceramică din beton sau învelitori din lemn.

Invelitori-acoperisPentru o casă modernă, sunt recomandate următoarele tipuri de învelitori pentru acoperiș:

țiglă metalică;
țiglă ceramică;
țiglă din beton;

Există și varianta de a alege panouri bituminoase, membrane sau șindrile bituminoase, plăci din fibrociment sau plăci din ardezie, tablă fălțuită; iar pentru o parcare acoperită sau terasă acoperită,panouri prefabricate sau panouri de policarbonat. Pentru casele rustice, se poate opta fie pentru învelitori din lemn - șiță, fie din paie sau stuf.

Și totuși, ce puteți alege dintre atâtea variante și opțiuni?

Dacă vreți să alegeți țigla ceramică, aceasta are avantajul faptului că este extrem de rezistentă, se folosește din cele mai vechi timpuri, are un aspect foarte plăcut și dă un aspect mai tradițional casei dumneavoastră. Țigla poate să fie de diverse culori și diverse forme.

Singurul dezavantaj al acestui material este greutatea. Trebuie să țineți cont de cele peste 40 de km/mp atunci când se va proiecta structura casei. Este important ca locuința să reziste în timp presiunilor acoperișului.

Țigla metalică este și ea o opțiune foarte bună pentru casa dumneavoastră, imitând țigla ceramică. Este avantajoasă din punctul de vedere al rezistenței peste ani (zeci de ani, garanție de la producător), este mai ușoară decât țigla ceramică (doar 5-7 km/mp) și se poate comanda în diverse dimensiuni, forme și culori.

Aspectul este unul asemănător cu cel al țiglei ceramice; rezistă foarte bine la ploi, vânt, ninsori și chiar la acțiunile razelor de soare sau ale radiațiilor UV. Nu izolează fonic foarte bine.

Țigla din beton este trainică, se poate alege în funcție de propriile dorințe, în concordanță cu locuința, însă are o greutate mai mare decât țigla din ceramică. Este trainică fizic, rezistă în timp, are un sistem de izolare foarte bun, însă nu își păstrează culoarea din cauza variației climei.

Șindrila bituminoasă sunt ușor de montat, se pretează pentru orice tip de casă, au o greutate suportabilă pentru casă, însă apar problemele la ventilație sau la izolație. Acestea mai au avantajul prețului, fiind o soluție la îndemână pentru nevoia urgentă de a schimba învelitoarea acoperișului.

Plăcile din fibrociment sunt confecționate din materiale ecologice, sunt ușor de montat, rezistente și nu extrem de grele. Nu necesită nici întreținere. Aveți de ales dintr-o varietate de plăci ondulate, plane, de diferite culori. Fibrocimentul este un material mai ușor decât ceramica sau betonul.

Plăcile din ardezie au multe avantaje, sunt trainice, se întrețin ușor și nu necesită întreținere. Se pot recicla și dau un aspect frumos casei. Prețul este unul destul de mare, însă puteți negocia sau puteți „vâna” oferte de la producători.

Pentru o casă tradițională, cu un aer rustic, aflată undeva în Deltă sau în depresiune, se poate opta pentru învelitori din paie sau învelitori din stuf. Aceste materiale au fost folosite mult timp de oamenii de la sate și s-au arătat a realiza niște acoperișuri trainice. Dau casei acel aer călduros, protejează de umiditate sau vânt, însă nu rezistă mult timp. Trebuie să aveți grijă la întreținerea acestor acoperișuri, dacă nu doriți să aveți probleme. Aici, se pot încadra și șindrilele din lemn.

Ca soluții pentru gararea mașinii sau terase acoperite, se pot alege panourile din policarbonat. Sunt ușor de montat, au rezistență la apă și intemperii și protejează mașina sau spațiul restrâns în care vă beți cafeaua.

Pentru un garaj aranjat, puteți opta pentru panouri prefabricate – sunt realizate în mai multe straturi, au termoizolație inclusă și se montează foarte ușor, devenind o soluție ideală pentru construcțiile de pe lângă casă. Se pot aranja pentru crearea depozitelor, a unor spații închise ermetic.

Pe piața de materiale pentru învelitori acoperiș există foarte mulți producători, în funcție de bugetul pe care îl aveți, de aria de lucru, de dorințele și așteptările dvs., dar și de durata de viață a unei astfel de lucrări. De regulă, specialiștii sunt cei care vă pot recomanda un material în detrimentul altuia și tot ei vor face calculul pentru întreaga construcție. Aveți mare grijă în ce investiți, nu lăsați nimic la voia întâmplării!

Întreţinerea acoperişului din stuf

Acoperişul îmbrăcat cu stuf reprezintă o variantă foarte frumoasă, în special pentru casele ecologice, din lemn. Acoperişul îmbrăcat în stuf Un astfel de acoperiş are un aspect cu totul special, ducându-ne cu gândul la căsuţele din poveşti. În ţara noastră, cel mai des întâlnite şi cu istoria cea mai lungă, […] mai mult »

Acoperişul care personalizează casa

Acoperişul reprezintă partrea care încheie o construcţie, având funcţia foarte importantă de a întregi protejarea casei. Un acoperiş bine montat, din materiale de calitate şi bine izolat va asigura casei protecţie în faţa umidităţii, a temperaturilor extreme şi a zgomotelor. Ultima etapă, alegerea tipului de învelitoare, poate reprezenta o provocare […] mai mult »