Acoperișurile verzi readuc natura în marile orașe

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Omenirea, în special marile aglomerări urbane, suferă din cauza poluării excesive. De fapt, nu vă spunem nimic noi, știți și dumneavoastră că oraşele moderne se sufocă de praf și smog, aerul curat este o raritate, ca să nu mai spunem de spațiile verzi, care au ajuns practic inexistente. Din păcate, responsabilă pentru această situație este tocmai civilizația modernă, în care toată lumea se deplasează numai cu mașinile sau mijloacele de transport în comun, precum şi datorită formelor şi materialelor artificiale în construcţii, care sunt contrare structurilor naturale. Asta ca să nu mai punem la socoteală și densitatea populaţiei și dezvoltarea urbană. După cum spuneam, spațiul verde în aceste orașe a devenit practic inexistent, construcțiile din beton sau alte materiale de construcții au ajuns să sufoce practic orașul. Nu este de mirare atunci că aerul are o calitate din ce în ce mai proastă, neexistând suficiente plante care să ajute în lupta cu poluarea.

acoperisuri verzi 1

Image 1 of 10

Cu toate acestea, se pare că există totuși o soluție. Și mulţi arhitecţi văd o astfel de soluție în acoperișurile verzi. Poate vi se va părea ceva greu de conceput, dar specialiștii spun că o astfel de măsură ar veni și cu mai multe beneficii. Iată care sunt, în opinia celor avizați, doar  câteva beneficii de grădină sau gazon pe acoperiș în comparaţie cu ţigla convenţională:

  1. Nitraţii și alte substanţe nocive care se găsesc din plin în aerul poluat sunt absorbite de plante din aer și ploaie şi trimise în sol.
  2. Plantele verzi sunt un izolator natural al sunetului. Se știe că ele absorb zgomotul mult mai eficient decât suprafeţele solide. Acoperișurile verzi reduc reflexia sunetului la 3 dB și îmbunătățesc izolarea fonică până la 8 dB. Prin urmare, acest tip de acoperișuri verzi s-ar dovedi de un real folos atunci când vine vorba despre clădirile situate în imediata apropiere de aeroporturi, cluburi de noapte şi fabrici zgomotoase. Și nici zgomotul traficului nu este unul de neglijat, ca să fim corecți.
  3. Specialiștii sunt de părere că acoperişurile verzi au capacitatea de a atenua fluctuațiile de temperatură și a îmbunătăți performanța lor energetică. Mai mult ca atât, acoperișurile verzi cu caracteristici de izolare certificate, ar avea un rol deloc de neglijat atunci când vine vorba despre izolarea termică a clădirii. Explicația vine din faptul că acoperișul verde protejează hidroizolarea casei de la schimbările de temperatură, radiaţii UV şi defecțiunea mecanică. Acest lucru crește foarte mult termenul de exploatare și reduce cu mult costurile de întreținere și de înlocuire.
  4. Un ultim avantaj al acoperișurilor verzi ar fi, de fapt, cel cu care ar fi trebuit să începem. Înverzirea acoperişului compensează pierderea zonelor verzi din marile aglomerări urbane cauza construcției clădirilor. Acoperişuri verzile oferă un habitat natural pentru plante și vin să aducă din nou natura în mijlocul orașelor sufocate de poluare.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *