Tipuri de învelitori pentru acoperiș. Tu știi ce să alegi?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

O casă de durată are nevoie de un acoperiș rezistent. De aceea, trebuie să te gândești din timp la tipul de învelitoare pentru acoperiș pe care o vei folosi. Pentru a face alegerea cea mai bună, e bine să știi care sunt variantele. Iată principalele tipuri de învelitori pentru acoperiș.

Tipuri de invelitori pentru acoperis. Tu stii ce sa alegi

Image 1 of 1

Șindrilele bituminoase

Șindrila bituminoasă este un material realizat pe bază de bitum, cu protecție din granule ceramizate sau folii metalice din cupru sau titan zinc. Avantajul acestui tip de învelitoare pentru acoperiș îl reprezintă greutatea redusă și facilitatea de a fi montate pe orice tip de suprafață. Panta minimă pentru folosirea șindrilelor bituminoase este de 9°.

Țiglele, țiglele solz și olanele ceramice

Sunt fabricate de obicei din argilă arsă, cu diverse adaosuri. În funcție de modul în care sunt produse, pot fi trase sau presate.

Panta minimă pentru țigle și țigle solzi este de circa 15°, iar pentru olane, de 11°.

Învelitorile de acoperiș din tablă

Sunt utilizate frecvent, pentru că sunt foarte maleabile, fiind fabricate din oțel zincat, aluminiu, cupru, titan zinc sau inox.

Țiglele din beton

Sunt o variantă modernă de finisare a acoperișului. În general, sunt fabricate din mortar de ciment cu diferite adaosuri.

Se folosesc pe o pantă minimă de 15°.

Pe lângă diverse tipuri de țigle avem și categoria plăcilor și panourilor pentru învelitori.

Plăcile din fibrociment

Sunt fabricate dintr-un amestec de ciment cu fibre minerale. Astfel, produsul finit are o rezistență sporită, dar și o elasticitate mare.

Pot fi folosite la o pantă minimă cuprinsă între 8° și 27°, în funcție de tipul de placă și modul de montaj, simplu sau dublu.

Panourile ondulate din fibrociment

Sunt făcute din același amestec ca plăcile din fibrociment, dar sunt utilizate în special pentru construcții industriale și agro-zootehnice. În funcție de modul în care este finisată suprafața, pot fi folosite și ca învelitori pentru clădiri rezidențiale.

Panta minimă la care pot fi folosite este de 5,4°.

Plăcile de ardezie

Utilizate în aproape toată Europa pentru finisarea acoperișului încă din Evul Mediu, mai sunt la modă și astăzi.

Pot fi folosite pe o pantă minimă cuprinsă între 8° și 27°, în funcție de tipul de placă și de modul de montaj.

Panourile de plastic

Panourile de plastic pot fi făcute din PVC, PEHD sau din fibre de sticlă cu lianți. Pot fi folosite pentru acoperiri temporare, dar şi pentru acoperișuri cu caracter permanent. Sunt foarte ușoare și se pot prelucra ușor.

Panta minimă recomandată este de 5,4°.

Sursa foto: miamiroofingrepair.org

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *