Izolarea acoperişului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru a ne putea bucura cu adevărat de casa pe care o construim sau renovăm trebuie să acordăm o atenţie sporită şi izolării acoperişului, indiferent dacă în pod va fi amenajată sau nu o mansardă. În acest fel se vor reduce pierderile de căldură, se vor elimina zgomotele din exterior, iar umiditatea din atmosferă va sta departe de imobil. De altfel, specialiştii spun că dacă acoperişul nu este izolat, peste 30 % din necesarul de energie termică al casei se va pierde prin podul casei. În plus, lipsa unei izolaţii corespunzătoare va menţine o umiditate crescută în pod ceea ce va duce ulterior la distrugerea şarpantei (structura din lemn a acoperişului) şi, în timp, chiar la prăbuşirea acesteia.

izolarea acoperisului 3Cele mai utilizate materiale pentru izolarea acoperişului sunt vata minerală (pe bază de sticlă sau cuarţ), polistirenul expandat sau extrudat, spumă poliuretanică şi fibrele de celuloză.

Putem spune din start că vata minerală este unul dintre cele mai folosite materiale pentru acest tip de lucrări. În primul rând datorită faptului că se montează extrem de facil, oferă o izolare termică foarte bună, este rezistentă la incendii şi reduce semnificativ zgomotele din exterior. Vata minerală (indiferent dacă o cumpărăm sub formă de role sau plăci) se montează direct între căpriorii acoperişului cu menţiunea că trebuie tăiată la dimensiuni mai mari pentru a putea fi îndesată între aceştia. Pentru a rămâne fixată, se recomandă prinderea unor cuie în căpriorii acoperişului prin care se va trece, în zig zag, o sârmă. Opţional, peste vata minerală se poate aplica şi o membrană împotriva vaporilor, pe toată suprafaţa acoperişului.

Polistirenul expandat sau extrudat ocupă şi el un loc de cinste între materialele folosite de izolarea acoperişului în primul rând datorită gradului ridicat de izolare termică, dar şi preţului mai scăzut faţă de alte material dedicate acestui tip de lucrări. Ca şi în cazul vatei minerale, plăcile de polistiren se vor aşeza direct între căpriorii acoperişului cu menţiunea că şi ele trebuie băgate uşor forţat între aceştia pentru o bună izolare a suprafeţei. Specialiştii recomandă montarea polistirenului în două straturi. Primul ar trebui să aibă zece centimetri, iar peste el se va monta al doilea strat mai subţire. Trebuie spus că al doilea strat ar trebui să se suprapună peste primul. Mai exact, unde se termină prima placă ar trebui să fie localizată jumătatea plăcii din stratul doi. Peste straturile de polistiren se poate monta membrana împotriva vaporilor şi ulterior sistemul pentru aplicarea rigipsului.

O altă opţiune serioasă pentru acest tip de lucrări este şi spuma poliuretanică, dar, trebuie spus că acest material este puţin mai pretenţios. Mai exact, este nevoie de un aparat special pentru împrăştierea spumei şi are un coeficient de transfer termic de aproape  două ori mai mic decât vata minerală și polistirenul. Din acest motiv este  necesară o grosime mai mare a stratului de material. Printre avantaje se numără faptul că poate fi folosită în locuri mai greu accesibile și aderă foarte bine la orice fel de strat suport, indiferent dacă vorbim de cărămidă, lemn, OSB sau rigips.

Şi izolarea cu celuloză presupune prezenţa unui specialist care va împrăştia materialul pe toată suprafaţa acoperişului cu ajutorul unui aparat special. Celuloza este organică, este tratată pentru a preveni apariția mucegaiului sau insectelor și nu numai că izolează termic acoperișul, dar blochează și propagarea sunetului, celuloza fiind un extrem de bun izolator acustic.

 În concluzie, specialiştii spun că în funcţie de tipul de material utilizat şi de cantitatea pe care o folosiţi, costul unui metru pătrat de izolaţie nu ar trebui să treacă de 15 de euro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

2 Responses

  1. Va rog sa nu dezinformati! Coeficientul termic la Spuma Poliuretanica cu Celule inchise este cel mai bun dintre toate materialele prezentate aici.!!!Intr-o grosime mai mica decat a altor materiale se obtine aceeasi rezistenta termica.daca comparam la aceeasi grosime toate materialele prezentate,spuma poliuretanica este cea mai eficienta,sustenalbile,cu durata de viata cea mai lunga…pe langa mukte alte avantaje.
    Se pune in opera NUMAI de Echipe Calificate ceea ce ofera o garantie net superioara ….in ziua de azi orice ‘necalificat’ face ‘de toate’.!!!

  2. Nu cred ca s-a vrut dezinformare, stimate d-le Ionut Nicola. Eu zic doar ca a fost o parere si ca aplicarea izolatiei cu vata minerala, sau cu polistiren este mai simpla. Diferentele din punct de vedere al coeficientului termic nu sunt atat de mari, in schimb preturile, da. Eu am cumparat o casuta de la un “constructor” care si-a batut joc de aceasta frumoasa meserie. Asta m-a determinat sa ma informez si sa fac ce nu a terminat Marius Gabriel TUDORACHE, care a speculat conjunctura in care ma aflam si mi-a vandut…promisiuni. In fine, sa revin: dupa izolarea cu polistiren de 4 cm a acoperisului, m-am gandit ca “ar da bine” sa pun un o folie pentru condens si un “tavan” de lamriu de cires, care sa dea un aspect frumos podului. Initial podul avea numai tabla si atat. In felul acesta am adaugat inca un strat de izolatie si podul arata bine. Nu este locuibil, pentru ca TUDORACHE nu a respectat planul: in loc de placa de beton armat de 10 cm, a lasat gipscarton, asa ca eu a trebuit sa pun scandura pe cheltuiala mea. Asa ca va dau dreptate cu afirmatia: orice necalificat face de toate !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *