Fiindcă a venit vara, ne-am gândit să vorbim puțin despre acoperișurile de stuf, specifice zonelor mlăștinoase, cele mai multe din apropierea apelor.
După cum bine știi, cele mai multe acoperișuri se află în zona Deltei Dunării, deoarece aici stuful crește peste tot, fără a fi nevoie să fie adus din alte părți.
Avantajele acoperișului din stuf:
Acoperișul de stuf poate fi realizat de o singură persoană și nu are nevoie de un contra-canal, ceea ce înseamnă că se poate face fără o forță de muncă suplimentară și chiar fără schele în interiorul acoperișului. La grosimea ideală, de 30 cm, este perfect etanș. În plus, este un excelent termoizolant: iarna ține căldura înăuntrul casei, iar vara e o barieră de neînvins împotriva radiației solare, asigurând aer răcoros în încîperi chiar și-n cele mai toride zile de vară. În plus, este un material integral natural. Nu este stropit cu insecticide sau pesticide și nu este crescut pe soluri ce conțin îngrășăminte chimice: practic, este un fel de „buruiană” ce crește în cele mai curate zone, pe care o tai și o pui pe casă.
Podurile amenajate pot fi reamenajate fără a fi necesară înlăturarea panourilor de perete sau a izolației.
Tijele de oțel ajută la acoperirea acoperișului pentru a obține rezistență.
Tehnica de legare permite o creștere mai rapidă și este mai puțin solicitantă din punct de vedere fizic pentru cel care se ocupă.
Cum se face acoprișul din stuf?
Realizarea acoperișului de stuf începe de la baza acoperișului. Peste grinzile șarpantei se pun scânduri, batute in cuie. Deasupra scândurilor se pune primul strat de stuf, cu pai gros, iar peste acesta se așaza un alt strat cu pai subțire. Cele două rânduri de stuf sunt presate cu o riglă din lemn, așezată transversal deasupra lor și trasă în jos cu ajutorul unei sârme prinse de șarpantă. După aceea, se bate stuful cu un pieptene special, de la bază spre vârf, până ce stratul devine uniform. După ce stuful este uniformizat, se coase cu o sârmă galvanizată trecută prin grinda șarpantei aflată sub stratul respectiv de stuf. Al doilea rând se așază luându-se ca bază rigla primului rând de stuf, deja fixat. Se continuă în același fel, până când stuful ajunge pe coama acoperișului, unde se pune stuful longitudinal pe coamă, pentru a acoperi toate capetele inferioare. Când tot stuful este la locul lui, se scot riglele folosite la apăsarea stufului, iar suprafața acoperișului se mai finisează încă o dată.
Sursă foto: Thatching Info.com