Află totul despre acoperișul de stuf. Este natural și totodată ușor de montat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fiindcă a venit vara, ne-am gândit să vorbim puțin despre acoperișurile de stuf, specifice zonelor mlăștinoase, cele mai multe din apropierea apelor.

După cum bine știi, cele mai multe acoperișuri se află în zona Deltei Dunării, deoarece aici stuful crește peste tot, fără a fi nevoie să fie adus din alte părți.

Avantajele acoperișului din stuf:

Acoperișul de stuf poate fi realizat de o singură persoană și nu are nevoie de un contra-canal, ceea ce înseamnă că se poate face fără o forță de muncă suplimentară și chiar fără schele în interiorul acoperișului. La grosimea ideală, de 30 cm, este perfect etanș. În plus, este un excelent termoizolant: iarna ține căldura înăuntrul casei, iar vara e o barieră de neînvins împotriva radiației solare, asigurând aer răcoros în încîperi chiar și-n cele mai toride zile de vară. În plus, este un material integral natural. Nu este stropit cu insecticide sau pesticide și nu este crescut pe soluri ce conțin  îngrășăminte chimice: practic, este un fel de „buruiană” ce crește în cele mai curate zone, pe care o tai și o pui pe casă.

Podurile amenajate pot fi reamenajate fără a fi necesară înlăturarea panourilor de perete sau a izolației.

Tijele de oțel ajută la acoperirea acoperișului pentru a obține rezistență.

Tehnica de legare permite o creștere mai rapidă și este mai puțin solicitantă din punct de vedere fizic pentru cel care se ocupă.

Cum se face acoprișul din stuf?

Realizarea acoperișului de stuf  începe de la baza acoperișului. Peste grinzile șarpantei se pun scânduri, batute in cuie. Deasupra scândurilor se pune primul strat de stuf, cu pai gros, iar peste acesta se așaza un alt strat  cu pai subțire. Cele două rânduri de stuf sunt presate cu o riglă din lemn, așezată transversal deasupra lor și trasă în jos cu ajutorul unei sârme prinse de șarpantă. După aceea, se bate stuful cu un pieptene special, de la bază spre vârf, până ce stratul devine uniform. După ce stuful este uniformizat, se coase cu o sârmă  galvanizată trecută prin grinda șarpantei aflată sub stratul respectiv de stuf. Al doilea rând se așază luându-se ca bază rigla primului rând de stuf, deja fixat. Se continuă în același fel, până când stuful ajunge  pe coama acoperișului, unde se pune stuful longitudinal pe coamă, pentru a acoperi toate capetele inferioare. Când tot stuful este la locul lui, se scot riglele folosite la apăsarea stufului, iar suprafața acoperișului se mai finisează încă o dată.

Sursă foto: Thatching Info.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *