Primul acoperiş de legume, în Montreal

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Știm cu toții cât de importantă este o alimentație sănătoasă, din care nu trebuie să lipsească legumele proaspete, preferabil cele organice. Dar ce te faci atunci când locuiești într-un oraș mare, unde nu ai posibilitatea să ți le cultivi singur. Și, mai ales, ce legătură are acest lucru cu acoperișurile? Ei bine, vă asigurăm că au legătură, chiar dacă vă vine greu să credeți.

acoperis legume 1

Image 1 of 10

În urmă cu câțiva ani, antreprenorii Kurt D. Lynn şi Mohamed Hage din Canada s-au întâlnit și au pus la cale o idee oarecum mai neobișnuită, respectiv să înființeze o mică fermă, unde putea cultiva produse ecologice. Ingeniozitatea ideii vine din faptul că respectiva fermă urma să fie amplasată de acoperișurile clădirilor. Nu știm sigur dacă Kurt D. Lynn şi Mohamed Hage au intuit atunci ce impact va avea inovația lor, dar suntem siguri că nici nu-şi închipuiau că ferma lor Lufa, situată la o mare altitudine, va produce o revoluţie în industria legumelor din Montreal.

Ei au propus să crească legume şi unele fructe pe acoperişurile oraşului, apoi livrându-le direct în mâinile consumatorilor. Ambii au declarat că apreciază în mod deosebit alimentele sănătoase, aşa că ideea lor privind livrarea de produse fără pesticide către o bună categorie din polulație li s-a părut una extraordinară. Și, într-adevăr, așa a fost.

La fel ca în toate marile orașe, terenuri virane în Montreal sunt o problemă. Așa că s-au gândit bine și cu folosit ajutorul Google Earth antreprenorii, pentru a putea alcătui o listă de acoperişuri plate pe clădiri industriale din Montreal. Apoi, cei doi antreprenori și-au susținut ideea și au apelat la o echipă de arhitecţi, ingineri, agenţi imobiliari și lista este destul de lungă, și astfel proiectul a prins viață Nu a fost ușor, dar cu siguranță a meritat așteptat. Realizarea lui a durat doi ani, a fost valorificată o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi într-unul din cartierele oraşului. În aprilie 2011, ferma Lufa a început livrarea primei recolte de legume organice și proaspete clienţilor săi. Firma lucrează pe parcursul întregului an şi poate alimenta cu legume două mii de oameni.

Proiectul celor doi antreprenori canadieni este unic nu numai din cauza ideii de folosire a acoperişului, dar şi prin alte inovaţii “verzi”. Astfel, galeria permite să se păstreze termoizolarea acoperişului, legumele şi fructele sunt irigate cu apa de ploaie colectată, lupta cu insectele care vor să se înfrupte din roadele de pe acoperiș se duce nu cu pesticide, ci cu ajutorul gărgărițelor, iar livrarea legumelor se face direct la domiciliul consumatorului.

Deși la început a fost privită oarecum cu scepticism, ideea celor doi are acum șanse să se răspândească în întreaga lume. De altfel, în oraşul învecinat, Toronto, acoperişurile plate sunt de cinci ori mai multe. Prin urmare, și aici se prevede lansarea unui proiect similar, cu același succes. În plus, antreprenorii au apelat la toate magazinele Home Depot şi Costco din lume cu rugămintea de a le da în arendă acoperişurile, pentru a cultiva legume. Probabil că în viitor acoperișurile de legume vor deveni o normalitate. Deocamdată, mai este cale lungă până acolo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *