Folosirea copacilor și a vegetației în peisajul urban

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copacii și vegetația sunt cele mai utile elemente utilizate ca și strategie de atenuare a căldurii atunci când sunt plantate în locații strategice în jurul clădirilor. Cercetătorii au descoperit faptul că plantarea speciilor de foioase pe acoperișurile caselor sau a altor clădiri reprezintă cea mai eficientă metodă utilizată pentru răcirea unei clădiri, mai ales dacă acești copaci umbresc ferestrele și o parte din acoperișul clădirii. Umbrirea unei structuri reduce, de asemenea, necesitatea utilizării zilnice a aerului condiționat.

 

Plantarea copacilor reduce în general consumul de energie din timpul verii, dar trebuie făcută cu atenție. În funcție de copaci, de înălțimea clădirii și de distanța dintre arbori și o clădire, arborii ar putea veni în detrimentul unei strategii de eficiență energetică dacă aceștia blochează energia solară utilă în timpul iernii, fără a oferi multă umbră în timpul verii.

Umbrirea pavajului în parcări și pe străzi poate fi o modalitate eficientă de a ajuta la răcirea unei comunități. Copacii pot fi plantați în jurul perimetrelor și în locuri de parcare sau de-a lungul străzilor. Arborii care asigură umbră și care sunt plasați în mod strategic pot asigura, de asemenea, locuri de joacă, școli, terenuri de golf și spații deschise similare.

Copacii nu sunt singura opțiune de vegetație care poate fi utilizată pe acoperișurile verzi. Există multe zone în care copacii nu se potrivesc sau se dezvoltă prea lent pentru a fi eficienți pe termen scurt, situație în care vița de vie poate funcționa mai bine. Vițele de vie necesită mai puțin sol și spațiu și cresc foarte repede. Vițele cultivate pe partea de vest a unei clădiri, de exemplu, vor umbri peretele exterior și vor reduce temperatura de la suprafață, reducând astfel surplusul de căldură în interiorul clădirii. Vița de vie va oferi și câteva beneficii suplimentare prin procesul de răcire cunoscut sub denumirea de evapo-transpirație.

Beneficii și costuri
Utilizarea copacilor și a vegetației în mediul urban aduce multe beneficii, inclusiv utilizarea redusă a energiei, reducerea nivelului de poluare a aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, protecția împotriva expunerii dăunătoare la razele ultraviolete, scăderea scurgerilor de apă și numeroase alte beneficii demne de luat în calcul. În același timp, comunitățile trebuie să ia în considerare, de asemenea, costurile unui program forestier urban și eventualele efecte negative ale creșterii copacilor și vegetației pe acoperișurile clădirilor din anumite zone.

Reducerea consumului de energie
Copacii și vegetația care asigură umbrirea directă reduc energia necesară pentru răcirea clădirilor. Beneficiile variază în funcție de orientarea și dimensiunea plantațiilor, precum și de distanța acestora de la o clădire. Pomii mari plantați în apropierea părții de vest a unei clădiri vor oferi în general economii mai mari de energie pentru răcire decât alte plante.

Eliminarea poluanților prin depunere uscată
Plantele, în general, preiau poluanți gazoși, în principal prin stomatele frunzelor, care apoi reacționează cu apa din interiorul plantei pentru a forma acizi și alte substanțe chimice. De asemenea, plantele pot intercepta pulberile, deoarece curenții de vânt aruncă particulele în contact cu suprafețele plantelor.

Unele particule sunt absorbite în instalație, în timp ce altele aderă la suprafață, unde pot fi resuspendate în atmosferă de vânt sau pot fi spălate prin ploi în solul de dedesubt. Aceste procese pot reduce diferiții poluanți găsiți în mediul urban, oxizii de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon și ozonul de la nivelul solului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *