Detalii esențiale despre acoperișuri și formele disponibile

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un acoperiș face parte dintr-un ansamblu de elemente care alcătuiesc clădire. Acesta reprezintă acoperirea din partea superioară a unei clădiri care asigură protecție împotriva animalelor și a vremii, în special atunci când sunt condiții de ploaie sau zăpadă dar și atunci când este căldură, vânt și lumină puternică. Definiția acoperișului include și încadrarea sau structura care susține acea acoperire.

Caracteristicile unui acoperiș
Caracteristicile unui acoperiș depind de scopul clădirii pe care o acoperă, de materialele de acoperiș disponibile și de tradițiile locale de construcție precum și de conceptele mai largi de proiectare și practică arhitecturale. În plus, acestea pot fi reglementate și de legislația locală sau națională.
În majoritatea țărilor, un acoperiș protejează în principal împotriva ploii. O verandă poate fi acoperită cu materiale care protejează împotriva luminii solare, dar admite și celelalte elemente. Acoperișul unui ansamblu de grădină protejează plantele de frig, vânt și ploaie, dar admite lumina. Un acoperiș poate oferi, de asemenea, un spațiu suplimentar de locuit.

Acoperișuri moderne, forme diferite
Formele acoperișurilor diferă foarte mult de la o regiune la alta. Principalii factori care influențează forma acoperișurilor sunt clima și materialele disponibile pentru structura acoperișului precum și acoperirea exterioară specifică. Terminologia acoperișului nu este, de asemenea, definită in mod rigid.

Utilizările unui acoperiș variază ușor de la o regiune la alta sau de la un constructor sau arhitect la altul. Formele de acoperiș variază de la cele plate până la cele construite la înălțime. Acestea pot fi arcuite sau cuplate, create dintr-o singură foaie plană sau dintr-un aranjament complex de pârtii și gabioane. Exista si acoperișuri trunchiate, construite astfel pentru a minimiza înălțimea totală.

Modele diferite de acoperișuri
Acoperișul plat se găsește de regula în cazul clădirilor tradiționale din regiunile cu precipitații reduse. Materialele moderne, care sunt impermeabile la apă, fac posibila instalarea unor acoperișuri foarte înalte, cu dimensiuni reduse, găsite de regulă pe clădirile comerciale mari. Deși sunt numite acoperișuri plate, acestea sunt, în general, ușor înălțate.

Terasa de acoperiș, inclusiv grădina de acoperiș, oferă același nivel de protecție împotriva căderii precum balustrada, pereții de parapet sau paturile de plante înconjurătoare, folosite ca și spațiu special de luat masa.
Există si acoperișuri care cuprind un nivel de tip mono-strat recomandat pentru clădiri mai mari si serii de acoperișuri monostabile cu suprafețe verticale glazurate. În caz contrar, accesul pe acoperișul unor astfel de clădiri ar putea fi impracticabil. Suprafețele acoperișului sunt opace, protejând în mod tradițional lucrătorii și mașinile de lumina directă a soarelui. Acest tip de acoperiș admite în mod obișnuit lumina naturală.

Elementele din proiectarea unui acoperiș
Materialul unui acoperiș poate varia de la frunze la sticlă laminată, cupru , foi de aluminiu și beton prefabricat. În multe părți ale lumii, țiglele ceramice au fost materialele de acoperire predominante vreme îndelungată.

Construcția unui acoperiș este determinată de metoda sa de susținere și de modul în care spațiul de dedesubt este legat și dacă acoperișul este așezat sau nu. Unele tipuri de acoperișuri necesită un o zona abruptă pentru a fi impermeabile și durabile.

Durabilitatea unui acoperiș este o caracteristică esențială, deoarece acoperișul este adesea partea cea mai puțin accesibilă a unei clădiri în scopul reparării și reînnoirii, în timp ce deteriorarea sau distrugerea acesteia pot avea efecte grave.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *