Ce știți despre trulli?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alberobello este una dintre cele mai populare destinaţii turistice în Apulia. Este renumită și datorită complexului din 1.000 de trulli, recunoscute de UNESCO patrimoniul mondial. Dacă nu știți ce sunt, vă spunem noi că trulli sunt clădiri bizare rotunde, cu un tavan boltit şi un acoperiş conic, construite prin metoda de stivă uscată (fără nici o soluţie de liant), din blocuri prost prelucrate.

trulli 1

Image 1 of 10

Pereţii de trulli sunt văruiţi în alb, iar dale de piatra de pe acoperiş sunt adesea pictate cu simboluri religioase, păgâne şi magice. Printre acestea se găsesc stele, inimi, semiluni, cruci, etc. Nici acoperișul acestora nu este ”scutit” de simbolistică, iar pe acesta, de asemenea, pot fi văzute diferite desene cu o semnificație aparte.

Dacă alegeți să vizitați zona, vă spunem că aveți ce vedea. În Apulia sunt aproximativ 20.000 de trulli, și există hărţi speciale, care indică toate structurile existente. Primul trullo a fost construit în 1635 şi în 1925 a fost adoptată o lege pentru a opri construcţia a astfel de case.

Evident că atunci când vine vorba de un trullo, lucrul care atrage imediat atenția este acoperișul său unic, construit în formă de cupolă.

Acoperişurile acestor construcții au fost construite din două straturi: cel interior se construia din blocuri de calcar, iar cel exterior – din plăci de calcar. Dacă nu-i găsiți justificarea, vă spunem noi că aceasta a avut un scop bine precis, respectiv prevenea pătrunderea apei în interiorul casei. Chiar dacă de la exterior nu se observă acest lucru, acoperişul unui trullo este compus din mai multe conuri. Cândva acoperişuri trulli au fost albe, dar cu timpul ele au schimbat culoarea şi culoarea li s-a modificat. Dacă vă gândiți că sunt doar simple acoperișuri, mai ciudate ce-i drept, ei bine v-ați înșelat din nou. Cupolele trulli sunt de sex masculin şi feminin. Pentru a-i deosebi, masculii au măciulii de mac, pinakkolo. Anterior, structura cupolei indica meşterul care a construit casa.

Pereţii acestor structuri au aproximativ 1 metru în lăţime şi acest lucru face ca interiorul casei să fie mai confortabil decât credeți la prima vedere. Astfel, în timpul iernii în interiorul trulli este destul de cald, iar vara vă puteți bucura de răcoare. În majoritatea cazurilor, în interiorul trullo este o cameră centrală cu facilităţi suplimentare în formă de nişe. Casa trullo cu mai multe camere are câteva acoperişuri în formă de conuri, sub fiecare este amenajată o cameră separată.

În prezent, cam toate toate aceste locașuri sunt în proprietate privată şi, prin urmare, pot fi vândute și cumpărate. Dacă vă gândiți că v-ar sta bine ca proprietar al unui trullo, trebuie să știți că preţul unuia depinde de stare şi locaţie, variind de la 5 la 30 de mii de euro.

În fiecare an, milioane de turişti vin in acest oraş de basm pentru a rătăci prin străzile sale înguste, pentru a vedea cu ochii lor trulli, care par niște locuințe desprinse din povești, locuite probabil de ființe supranaturale, precum elfii.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *