Acoperișurile din paie, la modă în Anglia

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În România, acoperișurile din paie se mai regăsesc doar în zonele tradiționale, autentice, precum Dobrogea sau Maramureș. În aceste zone, acoperișul din paie nu este văzut ca o soluție ieftină, ”a săracului”, ci este văzut ca un adevărat omagiu adus vremurilor trecute. Dacă în România, acoperișul de paie încă este privit cu o ușoară neîncredere, în Anglia, chiar și cele mai solemne vile apelează la acoperișul de paie datorită farmecului pe care îl dă locuinței.

Acoperisurile din paie, la moda in Anglia_4Totul a început atunci când designeri britanici rafinați au văzut dincolo de avantajele evidente ale acestui material ecologic. Acești designeri au avut curajul să combine elementele moderne ale vilelor cu aspectul natural al paielor. Desigur, acoperișurile din paie sunt lucrate cu mult mai multă atenție la detalii, acestea luând diverse forme, dimensiuni și culori. În Anglia, acoperișul de paie este cel care transformă o locuință obișnuită într-una de vis, scoasă ca din basme.

Dar ce i-a determinat pe britanici să apeleze la acest material, numit de foarte multe ori ”materialul săracului”? Vom vedea în continuare care sunt principalele avantaje ale acoperișului din paie.

În primul rând, stuful și paiele sunt recunoscute pentru capacitățile lor izolatoare. Mai exact, un acoperiș din paie va păstra cu succes căldura în interiorul locuinței în sezonul rece și îți va asigura un climat răcoros în sezonul canicular. Mai mult decât atât, acoperișul din paie asigură și o izolare fonică foarte bună. Un alt avantaj important este greutatea mică a unui acoperiș din paie (25 kg/mp la acoperișul din paie de secară și 35 kg/mp la acoperișul din stuf). Un acoperiș mai ușor determină și o economie de costuri, deoarece structura locuinței nu va necesita lucrări suplimentare de întărire a rezistenței.

Acoperișurile din paie pot avea o durată mare de viață dacă sunt întreținute așa cum trebuie. Însă, cel mai mult contează panta acoperișului. Aceasta trebuie să fie de minim 35 de grade, ca să asigure scurgerea rapidă a apei de ploaie și alunecarea zăpezii. Doar așa te poți asigura că acoperișul tău va fi rezistent la diverse intemperii. Mai mult decât atât, specialiștii susțin că acoperișurile din paie necesită revizii cam din trei în trei ani, și uneori necesită chiar refacerea unor anumite zone, în special a celor din partea de nord. După aproximativ 25 de ani, ar trebui aplicat și un strat nou, suplimentar, de paie deoarece grosimea stratului scade și odată cu el se reduc și capacitățile de izolare a locuinței.

În concluzie, un acoperiș de paie poate reprezenta o investiție mare și lucrări de întreținere costisitoare, dar, nimic nu se compară cu farmecul unui astfel de acoperiș. Dacă nu ne crezi, urmărește următoarea galerie foto cu superbele vile din Anglia!

Acoperisurile din paie, la moda in Anglia_1

Picture 1 of 7

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *