Acoperișurile cu fronton

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

La construirea unei case există nenumărate aspecte de care noii proprietari trebuie să țină cont, multe dintre ele provocând preocupări și nelămuriri. Pentru ca lucrările să decurgă fără probleme, anumite lucruri trebui trebuie stabilite cu claritate încă din faza de proiect. Construirea unei case implică multe decizii, de la design la materialele folosite și mai apoi la finisări.

Unul dintre cele mai importante elemente la orice clădire este acoperișul. Și pentru că vrei să te bucuri de aspectul și durabilitatea acestuia pentru mulți ani de zile, alegerea modelului, a materialelor și a celorlalte detalii arhitecturale și de construcție nu este un lucru ușor.

Începând de la faza de proiectare, există foarte multe tipuri de acoperișuri, care diferă mult între ele. De la acoperișul plat, la cel boltit, în două sau mai multe ape, cu diverse detalii decorative, oferta fiind foarte cuprinzătoare. Fiecare dintre aceste tipuri poate fiacoperit cu diverse materiale.

Pentru a face alegerea corectă, ia în considerare stilul locuinței pe care ți-o dorești, forma și factorii de mediu, precum vremea.

În cele ce urmează, îți prezentăm pe scurt unul dintre cele mai folosite acoperișuri din lume. Este vorba despre acoperișul în două ape, cu fronton.

Mai exact frontonul este un element arhitectural regăsit la fațadele edificiilor cu acoperișuri în două ape. Din punct de vedere istoric, acesta a fost preluat de arhitectura romanică și gotică. În cazul goticului târziu pot fi observate forme triunghiulare înalte, uneori foarte ascuțite. În perioada Renașterii s-a revenit la formele mai puțin ascuțite.

Acoperișurile cu frontonFrontonul se găsește deasupra intrării unei clădiri, dar poate fi găsit și deasupra ferestrelor sau a ușilor, ca element decorativ.

Suprafața situată între cornișă și cele două planuri înclinate care formează frontonul se numește timpan și poate conține sau nu diferite elemente decorative în relief, regăsite în special la clădirile istorice.

Acoperișurile cu fronton sunt cel mai ușor de recunoscut, datorită formei triunghiulare. Fiind printre cele mai populare, le regăsim chiar și în desenele copiilor mici care vor să reprezinte o casă.

Ca toate tipurile de acoperișuri, acestea au plusuri și minusuri.

Principalul avantaj este acela că acoperișurile cu fronton oferă mai mult spațiu pentru tavanele cu boltă sau pentru pod. Totodată acestea permit o mai bună ventilație, sunt ușor de construit, iar costurile sunt mai reduse decât în cazul altor tipuri de acoperișuri, mai complicate.

Acestea pot fi acoperite cu aproape orice fel de material, de la țigla metalică la tablă cutată, șindrilă bituminoasă, țiglă ceramică sau din beton. În cazul în care proiectul acoperișului cuprinde lucarne, este recomandată acoperirea cu șindrilă sau țiglă metalică. Aceste materiale vor contribui la prevenirea scurgerilor între îmbinări.

Aceste tipuri de acoperișuri nu sunt însă recomandate în zonele cu vânturi puternice. Vânturile de intensitate mare pot provoca pagube precum dezlipirea materialului din care este realizat acoperișul, sau ciar desprinderea materialului de pe acoperiș.

Astfel, dacă îți dorești un acoperiș cu un design simplu, cu costuri mai reduse și care să-ți ofere suficient spațiu, acoperișul cu fronton poate fi alegerea potrivită pentru tine și familia ta. Înainte de a lua această decizie, apelează însă la sfatul profesioniștilor în domeniu, care te vor îndruma spre cea mai potrivită alegere, în funcție de nevoile tale și de posibilitățile tehnice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *