Acoperișuri verzi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Acoperișul verde sau green roof, forma pe care o știm astăzi, s-a conturat în anii ‘60, în Germania. După această mică escală istorică, ne întoarcem în prezent.

Acoperisuri verzi

În momentul de față, tehnologiile de specialitate au condus la formarea a două tipuri de acoperișuri verzi, cele obținute prin reconversia șarpantelor / teraselor existente, și cele prevăzute ca elemente constructive în cadrul clădirilor încă din timpul proiectării.

Acoperișurile verzi nu trebuie întreținute. Mulți din păcate folosesc în mod greșit gazon pentru realizarea unui acoperiș verde, iar acest element trebuie întreținut.

Tehnologia corectă din spatele funcționării acoperișurilor verzi constă în alegerea unui amestec de ierburi grase, cu precădere sedum. Ce proprietăți au aceste plante?

 • Au o creștere lentă;
 • Își asigură și își rețin necesarul de umiditate;
 • Nu sunt afectate de variațiile de temperatură sau de precipitații.

Acoperișul verde poate fi la fel de simplu ca o membrană hidroizolantă rezistentă la vegetație, dar poate include, de asemenea, straturi de drenaj, bariere anti-rădăcină și sisteme de irigare.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul acoperișului verde, să vorbim despre structura sa. Primul strat constă într-o plasă bituminoasă, peste care se pune al doilea strat – folie geotextil, apoi se vine cu stratul modular PVC. Continuăm cu stratul patru unde găsim o folie filtru, peste care se aplică un substrat vegetal, iar pe ultimul strat se găsește amestecul de ierburi grase.

După ce am văzut cum funcționează acest sistem de acoperiș, următorul pas constă în aflarea întrebuințărilor practice pe care ni le aduce.

Ce beneficii ne oferă acoperișul verde?

 • Asigură reducerea consumului de energie necesar pentru încălzire/răcire cu până la 25% prin creșterea coeficientului de izolare termică;
 • Este responsabil de purificarea aerului prin reducerea cantității de praf și particule din atmosferă;
 • Oferă posibilitatea colectării și utilizării apei pluviale;
 • Are capacitatea de a oferi o mai bună izolație fonică a incintelor;
 • Conform studiilor efectuate, aceste acoperișuri pot reduce efectele radiațiilor electromagnetice;
 • Crește durata de viață a acoperișului;
 • Reduce viteza de propagare a focului din incendii;
 • Are și un scop economic – furnizează spații noi pentru dezvoltarea unor grădini comunitare, spații comerciale și de agrement etc. Prin apariția acestor afaceri, se creează noi locuri de muncă locale și oportunități de educație;
 • Cum peisajul nostru citadin este sărac în spațiile verzi, acest model de acoperiș permite îmbunătățirea numărului de spații verzi în orașe și a calității imaginii urbane.

După ce am trecut în revistă câteva efecte benefice de care ne putem bucura, a venit momentul să parcurgem pașii esențiali în montarea acoperișului verde:

 • Pasul unu – se aplică stratul de drenaj nivelat peste alevole;
 • Pasul doi – se aplică substratul vegetal;
 • Pasul trei – se întinde și se nivelează substratul vegetal;
 • Pasul patru – se vine cu hidroizolația acoperisului (folie verde), apoi cu zona perimetrală colectoare cu pietriș, urmat cu substratul de sol;
 • Pasul cinci – se aplică sistemul de irigații prin picurare;
 • Pasul șase – se plantează sedumului (amestecul de plante speciale) pe suprafața acoperișului.

Înainte de final, vom elimina câteva idei preconcepute care se vehiculează despre acoperișurile verzi.

Acoperișurile verzi compromit structura – Acest lucru este un mit pentru că apa nu are posibilitatea să se înfiltreze datorită plasei bituminoase, ce acționează ca o hidroizolație. Această hidroizolație se regăsește la nivelul șarpantei/terasei, fie că aceasta este lăsată cu învelitoare normală (țiglă, tablă, șindrilă, etc) sau înverzită.

Încă un argument ce susține această pledoarie constă în faptul că plantele rețin umezeala din precipitații, iar straturile de drenaj sunt capabile să evacueze mai eficient surplusul.

O altă idee preconcepută spune că acoperișurile verzi suprasolicită elementele de rezistență, fiind responsabile de deteriorarea lor în timp. Această idee este desființată de la început, pentru că, de regulă, orice acoperiș este calcula să reziste de două sau de trei ori mai mult la încărcarea curentă.

În plus, substrat vegetal inclus în sistemul acoperișului verde are o compoziție specială (este mai ușor) și nu acționează ca un pământ obișnuit.

Acoperișurile verzi reprezintă șansa orașelor noastre de a respira mai bine și totodată șansa de a îmbunătăți calitatea peisajului citadin.

Acoperisuri verzi (1)

Picture 1 of 11

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *