Acoperiș plat sau înclinat, eterna dilemă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când îți construiești o casă, una din întrebările esențiale se referă la tipul acoperișului. Plat sau înclinat? Care ar fi cea mai bună soluție? Potrivit constructorilor, în acest caz nu există un răspuns greşit, ci există doar dorinţa expresă a clientului.

Acoperişurile plate, sau cele tip terasă sunt caracteristice zonelor mediteraneene şi dau o notă exotică întregii construcţii. În cazul acestui tip de acoperiş nu trebuie să vă faceţi gânduri în privinţa tipului de învelitoare însă trebuie să luaţi în seamă termoizolaţia şi hidroizolaţia. De asemenea, din cauza formei sale, apa nu se scurge natural şi construcţia trebuie protejată. La proiectarea acoperişului tip terasă, pentru alegerea produsului optim, una dintre caracteristicile cele mai importante este încărcarea punctuală, respectiv cum se comporta  produsul la o deformare de maxim 5 mm în momentul acţionării mecanice asupra lui pe o suprafaţă de 50 cm pătrați.

Pentru cei care optează pentru acest tip de acoperiș, un avantaj al acestuia este posibilitatea amenajării unei grădini pe acoperiş. De obicei, această idee este îmbrățișată de persoane dispuse să facă demersurile necesare unui acoperiş verde. Și ce ar mai putea fi mai plăcut decât un spațiu verde, unde să poți fi înconjurat de plante, care mai de care mai frumoase, care să-ți încânte simțurile și să te relaxeze după o zi obositoare la muncă. Ba, în cazul în care se poate, poți cultiva aici plante aromatice, chiar și unele legume.

acoperis plan sau inclinat 4

Picture 1 of 5

Spre deosebire de acoperișurile de tip terasă, acoperişurile înclinate sunt considerate a fi cele mai sigure în cazul ploilor sau al furtunilor. În acest caz, cele mai bune ar fi acoperişurile cu ţigle care se întrepătrund, deoarece atunci când vântul este puternic se ridică, dar mai apoi, odată cu liniștirea furtunii, revin în poziţia iniţială, fără daune majore.

Mai mult, constructorii sunt de părere că dacă este mai abrupt acoperişul, coama va diminua forţa presiunii care se exercită asupra acestuia. În cazul acoperişurilor cu pantă mică, acest lucru nu este valabil, pentru că, datorită unghiului mic, nu se exercită suficientă rezistenţă încât să diminueze forţa vântului, iar acesta ar putea chiar să smulgă întreaga învelitoare de pe casă.

Totuși, fie că se alege un aspect tradiţional, sau unul modern, ba chiar și minimalist, acoperişul înclinat este în acelaşi timp sigur şi adaptabil cerinţelor optice şi funcţionale.

Prin urmare, orice acoperiș are avantajele și dezavantajele sale. Rămâne la latitudinea dumneavoastră ce alegeți, dar important este să fiți bine documentați, pentru a nu regreta ulterior.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *