Acoperiș în patru ape

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Acoperișul căminului ne completează personalitatea pe care am vrut să o conferim locuinței noastre. În plus, acoperișul este responsabil de satisfacerea nevoii de izolare, luptând împotriva acțiunii intemperiilor.

Acoperis in patru ape

Înainte de a vorbi despre acoperișul cu patru ape sau patru pante, este firesc să cunoaștem care sunt elementele sau principalele componente ale unui acoperiș:

 • coama;
 • versantul acoperișului;
 • muchiile acoperișului;
 • dolie;
 • streașină – în general lățime sa variază între 60 și 90 cm de la perete până la margine, doar poate avea și dimensiuni mai mici sau mai mari, în funcție de arhitectura clădirii;
 • termoizolație;
 • folii de protecție;
 • învelitoare;
 • timpan;
 • jgheaburi;
 • burlane;
 • lucarnele – reprezintă elemente clasice de arhitectură, cu un rol important estetic sau funcțional. Rolul lucarnelor este de a permite amplasarea ferestrei în poziție verticală;
 • pasarela de circulație;
 • parazăpezi etc.

Acoperișul cu patru ape se referă la un acoperiș format din patru versanți, câte una pentru fiecare latură a construcției.

Unghiul de înclinare al apei sau versantului poarte denumirea de pantă. Acest element esențial al acoperișului, numit pantă, va influența valoarea tipului de material folosit pentru învelitoare sau, invers, tipul de material folosit determină unghiul de înclinare al versantului. În general, panta versantului (acoperișului) se măsoară în grade (reprezentând unghiul făcut de orizontală cu linia versantului) sau în procente.

Dacă tot am ajuns în acest punct, trebuie precizat faptul că panta poate fi continuă (dreaptă sau în diverse unghiuri – cu rupere de pantă) sau curbă (pentru versanții curbați).

În plus, este necesar să facem distincția dintre panta minimă a versantului sau acoperișului și panta maximă a versantului.

Panta minimă a versantului (acoperișului) – constituie panta sub care materialul folosit la învelitoare nu-și mai poate îndeplini rolul de protecție la apa sau necesită măsuri suplimentare de siguranță.

Panta maximă a versantului – poate fi considerată verticala (90°). În acest caz, producătorul materialului utilizat este cel care va spune pentru ce valori ale pantei sunt necesare măsuri suplimentare de asigurare a rezistenței și stabilității învelitorii și condiții de protecție la apă.

Acoperișul cu patru ape este considerat cel mai comun tip de acoperiș. Una din calitățile acoperișului cu patru versanți constă în faptul că permite crearea unor spatii suplimentare la etaj, fie pentru depozitare, fie pentru locuit, mai precis vorbim despre poduri și mansarde.

Există o serie de avantaje a mansardării podului unei case:

 • un pod amenajat vă oferă un grad sporit de confort prin izolarea termică pe care o conferă;
 • amenajarea consta în compartimentarea spatiului ocupat de pod, concomitent cu izolarea termică a acoperișului;
 • spațiul acesta este versatil, iar în funcție de necesitățile voastre, poate servi drept depozit sau poate deveni un spațiu de locuit;
 • mansardarea podului poate rezolva o multitudine de cerințe cu efect de lărgire a spațiului de locuit.

În plus, în funcție de necesitățile și posibilitățile construcției, acoperișul poate fi decorat sau completat cu ferestre de mansardă, elemente de iluminare și ventilare a spatiilor de sub acoperiș, tabachere, luminatoare, coșuri de fum etc.

Din această listă, vom oferi câteva detalii despre luminatoare.

Luminatoarele pot fi constituite din sticlă sau din materiale plastice transparente sau translucide (policarbonat, plexiglas sau PVC), pe structura proprie (autoportante) sau pe structura existentă a acoperișului. În ceea ce privește obținerea unei protectii solare eficiente, pot fi luate în considerare utilizarea unor jaluzele la interior sau utilizarea de brise-soleil-uri la exterior.

Pe lângă acest aspect, pentru a asigura și ventilarea spațiilor în planul luminatoarelor se pot instala ochiuri mobile cu acționare mecanică sau electrică (cu telecomandă).

Înainte de final, reiterăm recomandarea noastră de a apela la un expert în domeniu pentru stabilirea tipului de acoperiș în concordanță cu construcția voastră, pentru efectuarea măsurătorilor, cât și pentru montarea modelului indicat de acoperiș.

Pe lângă aspectul estetic, acoperișul cu patru ape vă oferă condițiile optime pentru realizarea unor spații suplimentare la etaj. Indiferent că vreți să amenajați spațiul într-o mansardă confortabilă, ce poate deveni oaza voastră de liniște, sau poate veți utiliza spațiul suplimentar pentru depozitare, acoperișul cu patru ape vă permite să vă aranjați casa așa cum vă doriți.

Acoperis in patru ape (1)

Picture 1 of 5

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *