Construcția unui acoperiș implică anumite costuri destul de crescute și deloc de neglijat. Cu toate acestea, un acoperiș reprezintă ultima etapă de construcție a unei case, fiind lucrarea care finalizează totul și care are mare importanță, ferind locuința de intemperii.
Și cum construcția unui acoperiș nu înseamnă numai învelitoarea, ci implică realizarea unei lucrări ce trebuie să fie în mod obligatoriu foarte trainică, ar fi indicat să fiți foarte atenți să să realizați acoperișul în conformitate cu planurile propuse de arhitect.
Șarpanta acoperișului poate fi realizată din mai multe tipuri de materiale – de la lemn și până la fier sau chiar beton armat. Cu toate acestea, cea mai avantajoasă variantă de construcție a șarpantei este cea din lemn, fiind mult mai ieftină și destul de rezistentă și eficientă. Șarpanta din beton armat se recomandă rareori, mai ales în cazul unor construcții impunătoare, de dimensiuni foarte mari.
Așadar, multă atenție ar trebui acordată realizării șarpantei. Aceasta este ultima lucrare efectivă a locuinței, fiind cea care încheie construcția locuinței. De aceea, trebuie acordată multă atenție fiecărui detaliu în parte.
Fără nicio îndoială, șarpanta din lemn este o soluție ieftină de construcție a acoperișului, dar și o modalitate destul de rapidă de construire a acestuia. În plus, o șarpantă din lemn mai are un mare avantaj – acela al greutății mult mai reduse comparativ cu șarpanta din fier sau din beton armat, la ultimile două fiind nevoie de o construcție mult mai solidă, cu fundație și ziduri mult mai groase pentru susținerea acoperișului.
Dezavantajele unei șarpante din lemn!
Este și firesc că fiecare tip de construcție are și avantaje și dezavantaje. Comparativ cu elementele din metal, lemnul este potrivit unor case de mărimi potrivite, locuințele sau imobilele mai mari fiindu-le mai potrivită șarpanta din fier sau beton armat.
Unul dintre dezavantajele șarpantei din metal este acela că nu pot fi deschideri foarte mari, grinzile din lemn nefiind foarte lungi, de numai câțiva metri.
Un alt lucru de avut în vedere la acest capitol este rezistența în timp – o șarpantă din lemn are categoric o durată mult mai scurtă de viață decât cea din metal, având o garanție de circa 50 de ani. Pentru ca durata de viață să fie cât mai mare este nevoie de multă atenție și îngrijire, aplicând produse de îngrijire a lemnului, care să îl ferească de carii și în același timp casa și acoperișul să beneficieze de o bună izolație.
Acoperișul din metal
Acesta este mult mai rezistent în timp, dar în mod sigur are un cost mult mai mare, de la prețul materialelor folosite și până la manopera celui care îl execută.
Dacă structura casei este din metal, constructorii vor recomanda mai mult ca sigur realizarea unei șarpante din metal, aceasta putând a fi prinsă de pereții casei prin șuruburi sau prin sudură. Aceeași regulă se va aplica și pentru imobilele mai mari. Cu toate acestea, șarpanta din metal este mult mai grea decât cea din lemn, de aceea casa va avea nevoie de o structură de rezistență mult mai solidă. Și nu trebuie să uităm de ecoul din interiorul casei, uneori acest lucru fiind destul de neplăcut pentru cei ce locuiesc acolo.
Pentru rezistența în timp a metalului, se vor aplica mai multe produse anticorosive, dar și vopseluri ce au această eficientă.
Șarpanta din beton armat este rar întâlnită și foarte scumpă, fiind recomandată construcțiilor mari.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Bebelu și Mamă de profesie, dar și al site-ului Bebelu.ro.