Grădinile pe acoperiș – ce impact au asupra naturii?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Din ce în ce mai multe sectoare de activitate ne surprind cu idei creative și cât se poate de utile și funcționale care vin atât în ajutorul oamenilor, cât și în ajutorul naturii. Mai mult ca oricând, suntem amenințați de nivelurile ridicate de poluare urbană, de apele contaminate și de pământul încărcat cu substanțe grele și cu tot felul de soluții chimice. De la agricultura ecologică, formularea îngrășămintelor naturale și până la cosmetice organice, ambalaje biodegradabile și reciclarea creativă a multor produse, astfel de idei ne asigură un trai mai bun și mai sănătos, în timp ce protejează natura.

Așa au apărut și grădinile de pe acoperișuri care transformă peisajul urban într-o oază terapeutică. Orașe mari nu doar din România, ci din întreaga lume, sunt predispue la poluarea aerului și a zgomotului, ceea ce duce la o calitate mai scăzută a aerului și provoacă îngrijorări de sănătate și de mediu. Pentru clădirile comerciale, grădinile de pe acoperiș reprezintă o modalitate de a aduce verdeață într-un spațiu steril. Pentru proprietățile rezidențiale fără curte sau care dispun de un spațiu exterior limitat, o grădină pe acoperiș poate fi o soluție și un mod de a crea o amenajare relaxantă sau de a cultiva plante și legume care vor susține un stil de viață durabil.

Din ce în ce mai mulți peisagiști încep să gândească în afara cutiei și găsesc astfel modalități uluitoare de a maximiza spațiul verde, precum și de a reduce consumul de energie. Așa s-au descoperit multiplele beneficii ale unui acoperiș verde.

Ce înseamnă „acoperiș verde”?

Acoperișul verde înseamnă amenajarea unei grădini pe acoperiș. Este o idee care devine din ce în ce mai populară atât în cazul clădirilor comerciale sau clădirilor de birouri, cât și la domiciliu. Practic, grădina de pe acoperiș este un spațiu verde inovator care aduce natura într-un spațiu de altfel simplu și steril. Grădinile de pe acoperiș pot fi verticale sau orizontale și permit rezidenților sau proprietarilor să amenajeze practic o curte deasupra locuinței lor.

Dorința unei grădini pe acoperiș poate fi doar din motive decorative sau estetice sau în scopuri practice, cum ar fi un spațiu pentru o mică grădină de ierburi medicinale sau de legume ori un mod ecologic de a vă răci casa și de a economisi astfel sume importante de bani pe timp de vară.

Cât de ecologice sunt grădinile de pe acoperiș?

Toate zonele urbane, cum ar fi orașele cu un număr mare de locuitori, sunt în esență o insulă urbană cu o temperatură mult prea ridicată. Radiația solară încălzește rapid materialele artificiale întâlnite în mod obișnuit în orașe, cum ar fi asfaltul și betonul, orașul transformându-se astfel într-un fel de buzunar uriaș de aer cald. De asemenea, orașele sunt predispuse la poluarea aerului și la poluarea fonică, ceea ce conduce spre o calitate mai scăzută a aerului, cauzând probleme de sănătate și de mediu. Din această cauză, consumul de energie este mult mai ridicat în timpul verii, deoarece aparatele de aer condiționat și alte echipamente de răcire trebuie să lucreze mai mult. La rândul său, acest consum ridicat de energie pune o tensiune masivă pe rețelele de energie și, totodată, se va vedea pe facturile mai mari de energie electrică.

Unul dintre modurile în care arhitecții și peisagiștii și-au propus să reducă această dependență de energie creată și susținută de om este prin introducerea grădinilor pe acoperișurile caselor și clădirilor comerciale. Grădinile de pe acoperiș sunt o alternativă ecologică la răcirea casei sau a întregii clădiri, deoarece umbra creată de plante reduce fluxul de căldură și sporește nivelul de umiditate, rezultând temperaturi mai confortabile și o calitate a aerului îmbunătățită.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *