Din ce în ce mai multe persoane transformă o încăpere din locuința lor în zona de luat masa. Dacă nu dispun de o încăpere separată, atunci amenajează o astfel de zonă în camera de zi sau chiar în bucătărie, dacă suprafața este atât de generoasă încât permite planificarea unei zone confortabile de luat masa în familie și alături de cei dragi. Zona de luat masa poate cuprinde de la 6 până la 12 sau chiar 15 locuri, în funcție de cât de mare este familia sau de cât de des obișnuiți să organizați mese în familie, alături de prieteni și de toți cei dragi. Indiferent unde veți amenaja zona de luat masa, iluminarea va juca un rol critic. Pe lângă aspectul estetic, este necesar să vă gândiți și la ce alte activități veți efectua aici pe lângă servirea mesei. Unele persoane folosesc zona de luat masa și pentru a lucra de acasă sau pentru ca cei mici să își facă temele.
Iată câteva modalități prin care puteți pune la punct schema de iluminare a zonei de luat masa:
Țineți cont de stilul personal de viață
Dacă intenționați să utilizați această zonă și ca un mediu improvizat de lucru și studiu, atunci iluminarea va trebui adaptată și completată cu surse suplimentare. Pe lângă un corp de iluminat principal, veți avea nevoie și de corpuri secundare. De exemplu, aplicele de perete complementare pe trei din cei patru pereți vor oferi o cantitate suficientă de lumină, în timp ce acționează totodată și ca elemente decorative. Puteți monta, de asemenea, și spoturi de-a lungul tavanului pentru a vă asigura că lumina este distribuită uniform în spațiu. Stilul camerei, precum și dimensiunea și forma mesei, dictează, în general, schema de iluminare. Este important să vă asigurați că schema de iluminare se potrivește atât utilizărilor practice, dar este și plăcută din punct de vedere estetic. Explorați gama de corpuri de iluminat de pe shop.electrofal.ro, unde veți găsi o varietate de corpuri potrivite pentru zona de luat masa, de la candelabre, aplice și până la pandantive elegante.
Creați o ambianță relaxantă cu aplice de perete și lămpi de masă
Când planificați iluminarea zonei de luat masa, luați în considerare mai întâi atmosfera pe care doriți să o creați. Dacă paleta cromatică este predominată de nuanțe mai închise și mai reci, cum ar fi gri sau albastru, atunci veți avea nevoie de lumini mai calde. Optați pentru becuri galbene calde și completați apoi cu lămpi de masă sau cu lampadare arcuite de podea pentru a beneficia de o lumină plăcută după cină. De asemenea, este întotdeauna eficient să dispuneți de aplice de perete plasate simetric de jur-împrejurul camerei, pentru ca lumina să fie distribuită uniform și pentru a obține ambianța relaxantă pe care o doriți.
Țineți cont de dimensiunea corpurilor de iluminat
Înainte de a investi în corpuri de iluminat pentru zona de luat masa, asigurați-vă că nu veți omite raportul dintre corpul de iluminat și masă. Este o regulă de bază să existe o proporție armonioasă între corpul de iluminat și masă. De exemplu, un singur pandantiv rotund deasupra unei mese liniare lungi pare să limiteze ambele părți ale mesei. În schimb, ar fi mai potrivit un corp de iluminat liniar, cu brațe asimetrice, care se întind pe toată lungimea mesei. Pentru un spațiu de luat masa rotund, un corp de iluminat rotund supradimensionat este perfect. Verificați gama de corpuri de iluminat a magazinului shop.electrofal.ro care cuprinde o varietate de corpuri de la pandantive, candelabre, plafoniere și până la aplice de perete și benzi LED.
Țineți cont de lumina naturală
Dacă beneficiați de o cameră saturată de lumină naturală, vă puteți concentra mai mult pe formă decât pe funcție. Este întotdeauna recomandat să profitați la maximum de o sursă naturală de lumină. Dacă este posibil, amplasați masa lângă o fereastră mare, care să permită luminii naturale să pătrundă în încăpere pe tot parcursul zilei, oferindu-vă în același timp oportunitatea de a vă bucura de priveliște.
Content Manager la divizia de publishing a grupului Creative Art.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.