Cum alegi izolatia termica potrivită pentru casa?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Izolarea termică a locuinței reprezintă una dintre cele mai importante etape, deoarece aceasta presupune de fapt eficientizarea energetică a clădirii în scopul reducerii consumurilor și, firește a costurilor. Izolarea este absolut necesară pentru orice tip de locuință, însă alegerea ei poate pune adesea probleme. Iată cum poți alege izolația termică având în vedere nevoile reale ale casei tale.

Cum alegi izolatia termica potrivită pentru casa

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/aCshJn3y93s

Alege o izolație potrivită pentru exterior

Exteriorul casei are nevoie de o anvelopare corectă, iar în acest sens poți folosi polistirenul expandat, material folosit cu precădere chiar și în cazul reabilitărilor termice subvenționate de stat. Atenție însă, dacă vei reabilita clădirea la exterior, ar fi bine să vezi lista de acte necesare autorizaţie construcţie, pentru a fi sigur că lucrarea ta este în concordanță cu cerințele legale. În unele cazuri, spre exemplu, în cazul reabilitărilor realizate la blocuri de apartamente este necesară autorizare, deoarece se presupune că izolarea termică exterioară influențează arhitectura zonei, iar din acest motiv este necesar ca primăriile să își dea acordul pentru realizarea lucrărilor.

Alege o izolație naturală la interior

Interiorul locuinței tale va trebui și el protejat împotriva pierderilor de căldură, iar specialiștii în construcții și amenajări interioare ne recomandă să folosim pentru izolare materiale cât mai naturale. Astfel, vata minerală bazaltică, sistemul de  plăci minerale termoizolatoare și vata de sticlă reprezintă cele mai eficiente soluții de izolare, cu caracteristici superioare de izolare, atât termică cât și fonică.

Vata minerală bazaltică oferă și avantajul că nu arde și nici nu propagă flacăra, este un material care nu mucegăiește, ci din contră, se descurcă foarte bine în condiții de umiditate, este foarte densă, însă permite ventilarea spațiului, dar nu și pierderile de căldură și nu în ultimul rând este un material natural, care nu emite noxe sau substanțe toxice în timp.

Plăcile minerale termoizolatoare se pot utiliza atât la exterior cât și la interiorul clădirii. Au o structură solidă, naturală și ecologică, care își păstrează proprietățile în timp, împiedică apariția mucegaiului, lasă clădirea să respire și protejează astfel sănătatea întregii familii. De asemenea, au o excelentă rezistență la foc, fiind incombustibile, sunt complet reciclabile și combină eficient exigențele de izolare termică și grija față de mediul înconjurător.

Poți folosi și polistiren extrudat la interior, însă materialul are capacități mult mai reduse de izolare decât celelalte materiale menționate..

Alege o izolație pe bază de spumă pentru tâmplărie și instalații

Zona glafurilor și cea a instalațiilor este cea mai dificilă, deoarece izolațiile obișnuite nu prea dau randament în spații restrânse. Din acest motiv, de cele mai multe ori se preferă ca izolația acestor spații înguste să fie făcută cu ajutorul spumei poliuretanice, material care se aplică prin împroșcare cu presiune. Spuma poliuretanică expandează atunci când este aplicată, mărindu-și în mod substanțial volumul, astfel încât reușește să acopere chiar și cele mai problematice zone. În plus, spuma poliuretanică este deja folosită cu succes pentru izolarea mansardelor, a podurilor locuite sau nu, a fundațiilor sau a planșeelor și în general a oricărei zone care constituie o punte termică semnificativă.

Alege o izolație calitativă pentru tavane

Dacă instalezi plafoane false sau pur și simplu vrei o izolație foarte bună în plan vertical, atunci izolarea planșeelor s-ar putea să fie cea mai bună soluție. Ia în calcul folosirea vatei bazaltice pentru izolarea tavanelor, deoarece aceasta acoperă perfect suprafețele plane, nu are pierderi la punerea în operă, iar costurile sunt corecte, raportate la durata de viață a materialului. Vata bazaltică este rezistentă și sigură, durabilă și ușor de folosit.

Izolarea caselor nu este nicidecum un moft, ci o nevoie reală, o realitate a zilelor noastre de care ne lovim mai ales în timpul sezonului rece. Din ce în ce mai mulți beneficiari optează pentru izolarea locuințelor, fie din proprie inițiativă, fie în urma realizării unui audit care le certifică locuințele ca fiind ineficiente din punct de vedere energetic.

Fii așadar cu un pas înainte și realizează izolarea termică a clădirii, a casei tale, pentru a te bucura de confortul exprimat prin temperaturi potrivite și un ambient plăcut, dar și prin consumuri mici și costuri mici ale facturilor de întreținere. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *