Ce modificări la acoperișul casei presupune mansardarea locuinței

Mansarda poate fi soluţia ideală de extindere a spaţiului de locuit al casei tale. Şi totodată cea mai ieftină! Mansardarea implică însă şi modificări la acoperişul casei. Sau, cel puţin, respectarea unor reguli ce îl implică. Iată care sunt acestea.

Ce modificari la acoperisul casei presupune mansardarea locuintei

Picture 1 of 1

Acoperișul casei trebuie să corespundă cerințelor înălțimilor utile

Adaptarea mansardei la întreg spaţiul casei se poate face în diverse variante, în funcţie de nevoile tale. Însă, indiferent ce soluţie alegi, trebuie să respecţi câteva reguli elementare:

  • Asigurarea unei înălţimi utile (în zona cu înălţimea maximă a încăperii) de cel puţin 2,55 m pentru încăperile de locuit şi bucătării, respectiv minimum 2,30 m pentru debarale sau băi;
  • Asigurarea unei înălţimi libere de circulaţie de minimum 1,90 m;
  • Utilizarea corespunzătoare a suprafeţei utile a mansardei în funcţie de panta acoperişului. Aici intervine înălțimea minimă a unui perete delimitator. Pentru o pantă mai mică de 20°, peretele trebuie să fie de cel puțin 1,5 m. Pentru o pantă între 20° și 45°, este obligatoriu să aibă cel puțin 1,2 m. Dacă panta depăşeşte 45°, peretele delimitator trebuie să fie de cel puţin 1 metru.

Acoperişul casei trebuie să răspundă cerinţelor de iluminare şi ventilaţie

Pentru ca mansarda ta să îndeplinească cerinţele corespunzătoare de iluminare şi ventilaţie, trebuie să ai în vedere realizarea unei deschideri optime în versanţii acoperişului casei (al mansardei). Este vorba despre ferestrele de mansardă, lucarne sau glasvanduri.
Ferestrele de mansardă sunt ferestrele înclinate, inserate în structura acoperişurilor în pantă. Acestea trebuie să aibă următoarele caracteristici:

  • Dacă au aceeaşi pantă cu cea a învelitorii, pot fi utilizate la mansardarea podurilor existente, fără a produce modificări majore în structura acoperişului casei şi fără a schimba aspectul lui general;
  • Prin inserarea lor în planul acoperişului casei, se simplifică finisarea interioară a tavanului mansardei;
  • Trebuie luat în calcul riscul de îngheţ, aşadar obturarea, pe timp de iarnă, în special la pante sub 45°.

Importanţa lucarnelor

Lucarnele sunt ferestre specifice acoperişului casei cu pantă mare. Acestea au următoarele caracteristici:

•  Lucarnele asigură o încălzire a atmosferei interioare a încăperilor mai puţin agresivă;
• Ventilarea naturală se poate asigura în condiţii optime;
• Confortul vizual este asigurat prin poziţionărea corespunzătoare a acestor tipuri de ferestre. Adică o înălțime până la limita inferioară a ferestrei mai mică de 1,2 metri.

Pentru realizarea ventilării naturale, ferestrele de mansardă vor fi dimensionate şi poziţionate în aşa fel încât să fie evitate eventualele surse de poluare (coşuri de fum, ventilaţii de bucătării etc).

Surse foto: img.archiexpo.com, pinnacleroofsplus.com


Lasă un Comentariu...

*