Importanța unui bun sistem pluvial

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sistemul pluvial al acoperișului are o importanță majoră pentru extinderea duratei de viață a acestuia și protejarea imobilului. Acesta trebuie proiectat și dimensionat de la început în funcție de dimensiunile și caracteristice acoperișului pe care vrem să îl montam. Lipsa unui sistem pluvial va duce la infiltrarea apei în zidărie și la erodarea rapidă a fațadelor clădirii ceea ce va duce inevitabil la costuri mai mari pentru întreținerea casei.

importanta unui sistem pluvial bun

Sistemulul pluvial este compus din jgheaburi, care sunt prinse cu ajutorul cârligelor de structura acoperișului, și din burlane (tuburile amplasate pe fațadele clădirilor) și are ca principal rol colectarea apei de pe acoperișul clădirii și dirijarea ei către sistemul de canalizare.

Și pentru ca am vorbim despre dimensionarea corectă a sistemului pluvial, trebuie spus că dacă avem un acoperiș cu o suprafață mai mare, trebuie să ne orientăm către jgheaburi și burlane de dimensiuni mai mari.

Specialiștii spun că un burlan cu diametrul de 10 cm care este montat la capătul jgheabului, poate evacua cu ușurință apa de pe un acoperiș de 100 mp. În schimb, dacă tubul de scurgere este montat la mijlocul jgheabului își dublează performanțele și poate evacua fără probleme apa de pe o suprafață de 200 de metri de acoperiș. Desigur, performanța sistemului pluvial este influențată și de panta pe care o au jgheaburile. Se recomandă ca acestea să aibă o diferență de nivel de trei centimetri la o lungime de 10 metri.

Sistemul pluvial poate fi realizat din materiale cu formă rectangulară sau circulară. De asemenea, jgheaburile și burlanele pot fi realizate din tablă sau din material plastic (PVC). În cazul sistemului de scurgere din tablă, gama de dimensiuni este puțin mai restrânsă (125/90, 140/90, 150/90) față de varianta din PVC care oferă o flexibilitate mai mare (90/50; 110/80; 130/80; 130/100; 140/80; 150/100). Durata de viață în cazul sistemului pluvial din tablă este de circa 50 de ani, în timp ce în cazul sistemului din plastic vorbim de aproximativ 30 de ani. Îndiferent dacă folosim jgheaburi și burlane din tablă sau PVC acestea se vor putea interga perfect în ansambulul arhitectural deoarece pot fi cumpărate într-o gamă largă de culori mate și lucioase.

Mai trebuie spus că pentru ca sistemul pluvial să aibă aceleași performanțe ca la momentul montajului, aceste necesită o întreținere minimă în timp. Jgheanurile și burlanele trebuie curățate de frunze și resturi vegetale pentru a nu se înfunda, ceea ce ar duce la infiltrarea apei în interiorul casei și chiar la deteriorarea lor. De asemenea, în timpul iernii trebuie îndepărtată zăpada din jgheaburi, împiedicând astfel formarea ulterioară a gheții.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *