Zăpada de pe acoperiş

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Iernile din ţara noastră au fost dintotdeauna aspre şi bogate în precipitaţii. Zăpada abundentă ce cade în timpul anotimpului rece reprezintă o mare problemă pentru cei care locuiesc  într-o casă pe pământ. În primul rând stratul de zăpadă lăsat pe acoperiş va afecta calitatea construcţiei casei, fiind o mare sursă de umiditate ce va fi absorbită de ziduri. Astfel va fi afectată structura pereţilor şi calitatea vieţii celor ce locuiesc în casă, umiditatea fiind un mare inamic al sănătăţii.  Pătura rece formată pe acoperiş va pune la grea încercare izolaţia termică, fiind o sursă de temperaturii reci ce se transferă prin acoperiş dacă acesta nu este bine izolat.  Căderile de zăpadă şi riscul formării ţurţurilor, reprezintă pericole atât pentru oameni, cât şi pentru animalele din jurul casei.

Există o serie de măsuri ce se pot lua în vederea îndepărtării zăpezii de pe acoperiş, sau pentru diminuarea efectelor negative pe care aceasta le are asupra casei şi a locuitorilor acesteia.

Metoda veche de înlăturare a zăpezii cu mătura sau lopata de plastic, metodă ce presupune  urcarea pe scară sau pe acoperiş, poate fi folosită la casele mici, nu prea înalte. Însă este o tehnică periculoasă, riscându-se accidentarea celui care o efectuează.

Se poate opta pentru montarea de opritori de zăpadă. Acestea se instalează pe acoperiş, având rolul de a împiedica alunecarea în exterior a zăpezii şi oprirea scurgerii acesteia spre jgheaburi şi burlane  în caz de dezgheţ. Piaţa de specialitate pune la dispoziţie modele variate, potrivite oricărui tip de îmbrăcăminte de acoperiş.

O modalitate foarte eficientă şi practică în vederea stăpânirii efectelor negative ale zăpezii depozitate pe acoperiş, este instalarea unui sistem de degivrare a acoperişului, jgheaburilor şi burlanelor. Sistemul constă în montarea unor cabluri de încălzire a suprafeţei vizate. Cablurile de încălzire sunt special concepute pentru topirea gheţii şi zăpezii, ajungând la o temperatură de 65 grade Celsius,  şi implică un anumit mod de instalare astfel încât reultatul scontat să fie atins.

 

Instalaţia va porni automat în funcţie de setările care i se stabilesc. Dacă montarea acestui sistem se va face ulterior finalizării construcţiei, acest lucru va presupune fie desfacerea îmbrăcăminţii acoperişului, montarea unor foi speciale şi instalarea sistemului propriu-zis, fie doar ataşarea cablurilor speciale de degivrare. Preţurile variază în funcţie de suprafaţă ce urmează a fi prevăzută cu acest sistem.

În cazul caselor ce nu sunt închise cu acoperiş înclinat, ci cu terasă, îndepărtarea zăpezii este necesară. Se poate efectua prin îndepătarea stratului de zăpadă cu lopata, riscul producerii de accidente fiind foarte mic, sau prin instalarea unui sistem de degivrare adaptat posibilităţilor impuse de construcţie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *