Tipuri de acoperiş în funcţie de pantă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când ne gândim la acoperişuri, mai mult ca sigur le avem în minte pe cele cu pante sau cu terasă, însă forma unui acoperiş poate fi mult mai complexă şi elaborată. Tipul de acoperiş se alege în funcţie de arhitectura casei.

Tipuri de acoperis in functie de panta 10

Picture 2 of 12

În primul rând, acoperişurile pot fi clasificate în funcţie de pantă. Panta reprezintă unghiul dintre planul acoperişului si planul orizontal al casei. Acesta are atât rol estetic, cât şi funcţional, dacă luăm în considerare structura acoperişului şi protecţia împotriva intemperiilor. Aşadar, vorbim  despre acoperişuri plate (pantă mai mică de 5 grade), acoperişuri medii (pantă de 15-45 de grade) şi acoprişuri abrupte (pantă mai mare de 45 de grade).  Ultimele două se mai numesc şi acoperişuri înalte.

Formele de acoperiş variază destul de mult şi pot fi adaptate în funcţie de dorinţe. Iată-le pe cele mai întâlnite.

Acoperiş cu patru ape
Acesta are patru ape sau pante, una pentru fiecare latură a casei. Este cel mai întâlnit tip de acoperiş, acesta permiţând crearea unor spaţii adiacente la etaj, prin intermediul podurilor şi mansardelor.

Acoperiş cu o apă
Este un acoperiş cu o singură pantă, folosit în principal pentru construcţiile alipite la calcan, pentru casele cu mai multe etaje, astfel încât să se obţină un acoperiş interesant, original.

Acoperiş cu pantă frântă cu formă concavă
Acest tip de acoperiş este asemănător cu cel în 4 ape, însă este de origine franceză. Acoperişul cu pantă frântă poate avea un fronton vertical ce poate fi prelungit spre faţada casei, permiţând astfel o mai bună amenajare a unei mansarde.

Acoperiş cu pante inegale
Acest acoperiş este unul foarte interesant prin forma sa asimetrica, cu pante inegale ca mărime şi grad de înclinaţie: o pantă are gradul de înclinare redus, în timp ce cealaltă îl are abrupt. Acoperişul de acest fel se foloseşte la casele structurate cu un etaj pe o parte şi cu două pe cealaltă.

Acoperiş piramidă
Se foloseste pentru părţi din structuri complexe, pentru porţiuni mici şi construcţii de dimensiuni reduse: garaje, magazii etc.

Acoperis cu pantă frântă cu forma convexă
Acesta este un acoperiş cu patru ape, câte două pe laturile lungi ale casei, unite prin două frângeri de pantă.

Acoperiş tip terasă
Acoperisurile-terasă sunt acoperişuri plate sau drepte, ce au panta mai mică de 5 grade. Acestea se construiesc uşor, însă nu sunt recomandate pentru zonele cu ploi şi căderi de zăpadă abundente.

Acoperiş cu forma complexă
Acest tip de acoperiş este ceva mai scump. Este format din mai multe pante, care se unesc pentru a crea un design estetic.

Acoperiş cu pantă curbă

Este folosit îndeosebi pentru clădirile industriale

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *