Mulți dintre cei care locuiesc la bloc susțin că nimic nu le-ar făcea o mai mare plăcere decât propria grădină. Unii se mulțumesc să viseze, alții cresc plante de apartament, cu toții motivând că lipsa unui loc adecvat le stă în calea visului. Cu toate acestea, francezul Nicolas Bel a decis să-și urmeze visul și a creat în Paris, pe acoperișul unui bloc, o grădină de legume de 600 de metri pătraţi în care a plantat roşii, salată, căpşuni sau ierburi aromatice. Proiectul a fost realizat sub egida Institutului Naţional de Cercetări Agricole din Franţa şi a Muzeului francez de Istorie Naturală. Bel a scris şi o carte, intitulată ”Grădina de legume urbană”, în care exemplifică în 10 paşi motivele pentru care este bine să cultivăm legume nu numai la ţară, ci şi în oraşe.
Primul motiv invocat de Nicolas Bel, atunci când ne îndeamnă să cultivăm legume pe acoperiş sau în container, este gustul. Bucătari renumiţi din Paris au grădini de zarzavat pe acoperişul restaurantelor oferindu-le, astfel, clienţilor legume proaspete în permanenţă. Roşiile, căpşunile, atunci când sunt transportate în lăzi frigorifice, îşi pierd gustul. Culese, însă, proaspete din grădina de pe acoperiş fac deliciul gurmanzilor, şi nu numai.
Un alt motiv ar fi reciclarea inteligentă a deşeurilor, deoarece 30% din deşeurile produse de oameni sunt organice, și pot fi folosite inteligent pentru a fertiliza culturile urbane.
Un alt motiv ar fi acela că legumele pot fi cultivate aproape oriunde, cel mai lesne într-o jardinieră, iar acoperişurile oferă multă lumină şi un spaţiu generos pentru o grădină de legume.
Un alt avantaj ar fi, de exemplu în cazul grădinilor suspendate, că sunt capabile să absoarbă apa, ca un burete, şi să regleze scurgerile. Limitarea efectelor caniculei reprezintă un alt motiv pentru care ar fi indicat să cultivăm legume în oraş. Plantele cultivate pe balcon sau pe acoperiş împrospătează aerul şi pot crea un microclimat mai blând pentru om.
Nici socializarea nu a fost ignorată atunci când a fost vorba de avantajele unei grădini pe acoperiș. Atunci când se ocupă în comun de o grădină, locuitorii dintr-un cartier se pot împrieteni, pot coopera sau se pot constitui în echipe creând, astfel, competiţii interesante. Grădinăritul urban este, de asemenea, o oportunitate pentru inserţia persoanelor marginalizate, iar în şcoli o grădină îi poate ajuta pe copii să capete cunoştinţe despre plante şi să înveţe să mănânce sănătos.
În fine, în lumea ”nebună” a marilor aglomerări urbane, o grădină este o oază de linişte, unde, odată intrat, problemele cotidiene sunt lăsate deoparte. În grădină facem mişcare, plantăm, avem grijă de ce plantăm şi degustăm, cu multă plăcere, rodul muncii noastre.

Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting
De-a lungul timpului am încercat să mă perfecționez urmând diferite cursuri din mai multe domenii. Încă mai frecventez astfel de cursuri deoarece în viață nimeni nu se naște învățat. Îmi place să mă implic în proiecte prin care să intru în contact cu oamenii și prin intermediul cărora mă pot dezvolta profesional și personal.