Acoperișul mediteranean, unde naturalețea se îmbină cu spiritul latin

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu există îndoială că acoperișul este unul dintre cele mai importante elemente ale casei, întregind arhitectura clădirii și contribuind într-o mare măsura la o mai mare rezistență a acesteia în timp. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, este foarte important ca elementele componente să se completeze și să funcționeze împreună, ca într-o simbioză perfectă.

Caracteristicile unui acoperiş nu sunt unele clasice, ci sunt influenţate de destinaţia clădirii, de tradiţiile locale şi de materialele existente și care pot fi folosite la construcția acestuia. Singurul element comun la toate acoperișurile îl reprezintă componentele care alcătuiesc structura de rezistenţă.

Din ce în ce mai mulţi oameni care aleg să locuiască la casă și au posibilitatea de a-și construi casa visată, aleg casa de tip mediteranean, la care naturaleţea este îmbinată armonios cu temperamentul latin. Pentru o astfel de casă, alegerea ţiglei ceramice de tip olan pentru învelitoarea de acoperiş, într-un stil care îmbină elementele clasice cu cele moderne, reprezintă cea mai adecvată soluţie.

acoperis mediteranean 6

Picture 6 of 6

Casele mediteraneene folosesc la construcţie materialele naturale precum piatra, lemnul, varul. Din acest punct de vedere, olanele reprezintă opţiunea adecvată pentru învelitoare, deoarece acest tip de  ţigle sunt produse numai din elemente naturale şi asigură la interior un confort deosebit (răcoare şi aer proaspăt), chiar în perioadele extrem de călduroase, cum sunt verile specifice acestui climat. Onduleurile pronunţate ale ţiglelor ceramice de tip olan încântă privirea aducând un aer mediteranean în locuinţe. Casele mediteraneene sunt construite la şes, deseori în apropierea mării. Din aceste motive nu este neapărat necesar ca acoperişul să fie foarte înclinat, pentru a favoriza în acest fel scurgerea precipitaţiilor. Ţiglele de tip olan se pot folosi cu succes la acoperişuri cu unghi de înclinare mai mic. Onduleurile formează pe acoperiş un fel de jgheaburi care asigură o scurgere bună a apei pluviale, chiar în situaţia unei înclinaţii mai mici a acoperişului. Este de remarcat şi faptul că ţiglele de tip olan, fiind de lungime mai mare au şi un caracter economic, nefiind necesare foarte multe bucăţi pentru acoperirea unui metru pătrat de acoperiş. Culorile ţiglelor ceramice, acel roşu natur care ne duce cu gândul la un apus de soare după o zi toridă este un alt motiv pentru această alegere, mai ales că se poate apela şi la soluţii engobate şi antichizate, de asemenea în perfectă concordanţă în cultura mediteraneană.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *