Termoizolarea acoperișurilor trebuie făcută cu o atenție aparte, fiindcă materialul ales va influența direct microclimatul casei. Mai mult, mai trebuie luată în calcul influența punților termice, adică locuri în care nu s-a pus deloc sau s-a pus insuficient material termoizolant) și evident, pierderile de material. Montajul diferă în funcție de material și trebuie respectat dacă doriți să obțineți rezultatele dorite. În continuare, vă spunem care sunt cele mai bune cinci materiale pentru izolația acoperișului.
- Spuma poliuretanică
Spuma se poate aplica pe orice fel de suprafață, (lemn, metal, beton), de aceea este recomandată pentru izolația diferitelor tipuri de acoperișuri, precum cele noi, vechi, plane sau înclinate, la exterior sau interior. Spuma se pulberizează într-un strat subțire și acționează ca o pătură ce oferă confort la interior și lasă acoperișul să respire. Întreaga suprafață poate fi acoperită complet și etanș dintr-o singură aplicare. Rezultă un strat fin, fără punți termice, pentru că spuma ajunge chiar și în locurile greu accesibile. Deși pare ușor de realizat, vă recomandăm să apelați la serviciile unui specialist. Acest tip de izolație se poate realiza într-o zi.
- Spuma din materiale organice (soia)
Spuma organică se aseamănă cu spuma poliuretanică expandată, dar este fabricată din materiale organice (ulei de soia, plastic de tip PET reciclat etc.). Ceea ce o deosebește de spuma poliuretanică tradiţională este faptul poliolii, unul dintre principalele componente ale produsului provin din diverse plante – uleiul de ricin, uleiul de soia – sau PET-uri reciclate. Aceasta se aplică similar spumei tradiționale. Avantajele spumei organice sunt: conţine numai ingrediente naturale, poate ajunge în locuri greu accesibile, este ușor de aplicat, izolează fonic, este rezistentă la la mucegai, umezeală şi fungi. Spuma își menţine coeficientul de izolare termică în timp.
- Celuloza
Celuloza este în topul materialelor izolatoare pentru acoperiș pentru că este ecologică, are o durată de aplicare redusă, câteva ore, nu trebuie să fie depozitată, are o capacitate de a distribui apa uniform și de a o evapora rapid, iar costul pornește de la la 8 euro/mp. Pentru realizarea acestui tip de izolație veți avea de asemenea nevoie de un specialist, care va pompa celuloză în acoperiș. Celuloza este injectată cu presiune printr-o fereastră creată, aceasta ajungând în toate locurile, chiar și în cele mai dificil de accesat. Celuloza este un material organic și este tratat pentru a preveni apariția mucegaiului și a insectelor. În plus, pe lângă faptul că izolează termic acoperișul, celuloza oprește propagarea sunetului, fiind și un izolator acustic extrem de bun.
- Vata minerală (bazaltică sau de sticlă)
Vata minerală are avantajul de a putea fi aplicată chiar și de un neprofesionist, fiind ușor de montat. Mai mult, este rezistentă la foc, ceea ce o face să fie preferată de multe persoane. Pe lângă cele două avantaje mai sus menționate, vata minerală este rezistentă termic, la apă și izolează fonic. Pentru un confort sporit, vata se poate aplica în dublu strat. Primul între căpriori, cu o lățime cu 2 cm mai mare decât distanța dintre aceștia. Rola de vată minerală poate fi aplicată de sus până jos și trebuie să fie ușor îndesată, dar nu presată. Panourile de vată se vor pune unele sub altele.
- Polistirenul
Deși polistirenul este cel mai ieftin material pentru izolația acoperișului, acesta este cel mai puțin folosit, din cauza faptului că nu este atât de eficient. S-ar dovedi cu adevărat util dacă temperaturile medii ar fi mai ridicate. Acesta se montează în două straturi, între căpriorii acoperișului se așează un prim strat de 10 cm, iar plăcile se vor tăia în funcție de spațiul dintre căpriori. După ce se pune primul strat, se montează șipci de lemn, care au rolul de a a susține ce de-al doilea rând de polistiren, care este mai puțin gros, de 5 cm. Primul strat nu trebuie să se suprapună cu cel de-al doilea, pentru a evitarea punților termice. Astfel, prima placă ar trebui să se termine la jumătatea plăcii din stratul doi. Dacă este cazul, peste cele două straturi se poate aplica o membrană/folie împotriva vaporilor. În cele din urmă, se montează sistemul pentru a se aplica plăcile de gips-carton.
În ziua de azi, aveți multe oportunități în ceea ce privește materialele izolatoare pentru acoperișul casei. Acesta poate fi izolat cu spumă poliuretanică sau organică, vata minerală celuloza, polistiren etc. Atunci când alegeți materialul izolant pentru acoperiș, trebuie să țineți cont de tipul de acoperiș, climatul local, bugetul disponibil, calitatea produsului.
Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting