Știai că 25% (sau chiar mai mult) din căldură se pierde prin acoperișul casei tale? Încă un motiv în plus pentru a izola cum trebuie acoperișul și a economisi bani. Există multe tipuri de izolații pe care le poți folosi, dintre care cele mai comune sunt: izolarea cu polistiren, izolarea cu vată și izolarea cu spumă poliuretanică. În continuare vom vedea care sunt avantajele fiecărui material folosit în izolarea acoperișului.
- Izolarea cu polistiren
Acest tip de izolare este unul ce presupune costuri scăzute, dar nu este foarte eficient, mai ales dacă vorbim de temperaturi scăzute. Unii specialiști ne recomandă să evităm acest material dacă dorim să izolăm acoperișul deoarece polistirenul blochează circulația aerului, provoacă condens, iar din cauza umezelii rezultate termoizolația își pierde proprietățile și nu mai menține căldura așa cum ar trebui. Există însă și specialiști care consideră că izolarea cu polistiren este o soluție potrivită pe termen mediu. Modul de aplicare al polistirenului este unul simplu, polistirenul fiind montat direct între căpriorii acoperișului.
- Izolarea cu vată minerală
Vata minerală (de sticlă) este un material ce îți oferă multiple beneficii, pe lângă izolarea termică: izolarea acustică, rezistența la apă și la foc. Mai mult decât atât, specialiștii susțin că vata de sticlă are o conductibilitate termică redusă și rezistă la umezeală sau condens. Motivul pentru care acest tip de material este rezistent stă în tehnologia sa de fabricare, aceea de a avea un volum mare de aer între fibrele de material. Vata minerală este ideală pentru izolarea acoperișului, iar pentru un confort termic sporit, se recomandă aplicarea a două straturi de vată minerală.
- Izolarea cu spumă poliuretanică
Acest tip de izolare este relativ nou și reprezintă o soluție inteligentă de a economisi energia. Printre avantajele izolării cu spumă poliuretanică menționăm: puterea ridicată de termoizolare, grosimea și greutatea redusă a izolării, rezistența la temperaturi de până la 100 °C. De asemenea, izolația termică cu spumă poliuretanică îți oferă un mediu mai sănătos prin reducerea afluxului de poluanți în aer liber. Produsul este rezistent la atacul rozătoarelor și a insectelor, așa că nu trebuie să îți faci probleme în acest sens.
În concluzie, înainte de a alege materialul cu care vrei să îți izolezi acoperișul, ia în considerare avantajele fiecăruia, prezentate mai sus. Și ține minte, o izolare corespunzătoare a acoperișului te va ajuta să economisești bani și îți va menține căldura în interiorul casei în sezonul rece.
Am o experiență de peste cinci ani ca redactor, dar scrisul s-a numărat dintotdeauna printre pasiunile mele, alături de citit. Prima întâlnire cu jurnalismul am avut-o în facultate, atunci când am înființat un ziar de știri împreună cu alți colegi de facultate. Acela a fost și momentul în care m-am decis să îmi transform plăcerea pentru scris într-o carieră. Am făcut mult timp voluntariat, și ulterior am și lucrat pentru diverse publicații, unde am învățat de la adevărați profesioniști secretele din spatele unui articol bine scris. Astăzi, după atâția ani de practică, sper ca alții să învețe de la mine cum se scrie un articol complet, de la A la Z.