O casă necesită investiții serioase pentru a rezista în timp și pentru a elimina, pe cât posibil, nevoia reparațiilor. Acest principiu se aplică de la fundaţie şi până la ultima componentă: acoperişul.
Chiar dacă etapa de montare a acoperișului necesită inițial cheltuieli ridicate, investiția se va amortiza în timp.
Dacă locuința noastră nu are parte de un sistem de izolare, în special în cazul acoperișului, se risipesc cantități serioase de căldură. Acest lucru se reflectă în facturile de la încălzire și, implicit, în buzunarele noastre.
Altfel spus, izolarea acoperișului este soluția optimă pentru a nu periclita în vreun fel confortul termic din locuința noastră.
Există câteva criterii de care trebuie să țineți cont în procesul de alegere a materialului izolant, cum ar fi:
- tipul clădirii sau casei;
- climatul în care se află;
- zona ce urmează să fie izolată, de exemplu acoperiș, pereți, mansardă, podea etc;
- acoperișul este înclinat sau este vorba despre un acoperiș plat, tip terasă;
- veți utiliza sau nu mansarda;
- bugetul preconizat.
După ce am aflat câțiva factori esențiali implicați în acest proces, trebuie precizat un amănunt important. Izolarea acoperișului, în situația unei mansarde de exemplu, se poate face nu numai pe interior, ci și pe exterior (izolarea pereților).
Cele mai importante sisteme de izolare termică includ următoarele materiale:
- vată minerală de sticlă;
- vata bazaltică;
- polistirenul expandat sau extrudat;
- fibre de celuloză;
- spumă poliuretanică.
De ce avem nevoie de izolarea acoperișului? Deja este foarte cunoscut faptul că aerul cald se ridică, iar acoperișul reprezintă principala cale de ieșire a căldurii din casa noastră.
Am aflat care este scopul, urmează să aflăm câteva detalii despre fiabilitatea materialelor necesare pentru izolația acoperișului.
Dacă izolarea acoperișului se va face cu vată minerală de sticlă, atunci este necesar un strat de cel puțin 20 cm grosime, pentru a obține un coeficient redus de transfer de căldură. Pentru a evita condensul, provocat de vaporii din interiorul încăperii, este necesar să montam o folie de barieră contra vaporilor, sub vata minerală, către interiorul încăperii. Această folie se poate înlocui și cu vată minerală cașerată cu folie de aluminiu, care îndeplinește această cerință.
O opțiune serioasă de luat în seamă pentru izolarea acoperișului este spuma poliuretanică. Aceasta are un coeficient de transfer termic aproape de două ori mai mic decât vata minerală și polistirenul, fiind astfel necesară astfel o grosime a stratului de termozolare, de două ori mai mică – 10cm în loc de 20 cm. Un alt avantaj al acesteia este că se poate aplica de către oricine, nefiind necesară o pregătire de specialitate. De asemenea, ea poate fi folosită cu succes în locuri mai greu accesibile, și aderă foarte bine la orice fel de strat suport (cărămidă, lemn, OSB, Gips-carton, etc.).
Termoizolarea cu fibre de celuloză (obținute prin reciclarea hârtiei) este o altă soluție inovatoare, care asigură o izolare termică foarte bună. Avantajele acesteia sunt: montajul rapid (dar este necesară o echipă cu experiență în domeniu), faptul că este ignifugă, nu este sensibilă la umiditate și mucegai și nici la rozătoare și insecte.
În situaţia în care doriţi să montați termoizolația la acoperișul casei dumneavoastră, aveți nevoie de cel puțin încă o persoană. Pentru operaţiunea de izolare termică a acoperişului aveţi nevoie, de următoarele scule şi echipament de protecţie:
- şipci de lemn;
- cutter sau un cuţit bine ascuţit;
- riglă de lemn de minim 1,20 m;
- folie de protecţie impermeabilă;
- folie, barieră împotriva vaporilor;
- pioneze;
- sfoară;
- ochelari de protecţie;
- mască de protecţie
- mănuşi de bumbac;
- bluză veche cu mânecă lungă.
(Această listă este valabilă pentru izolarea acoperişului cu vată de sticlă).
În plus, pentru a vă asigura că faceți o investiție sigură pe termen lung, un factor important în acest demers este alegerea celor mai bune materiale izolatoare termic.
Înainte de final, vă oferim o serie de sfaturi practice pentru montarea materialelor izolatoare pentru acoperiş:
- când vorbim despre grosimea materialului termoizolant, este indicat ca acesta să fie exact cât înălţimea căpriorilor sau mai mare cu cel mult un centimetru. De obicei însă, este indicat să țineți cont de detaliile oferite de arhitectul proiectant.
- aveţi posibilitatea de a înlocui şipcile de lemn cu profilele metalice pentru montajul acestuia, dacă la interior se pune gips-carton;
- tăiaţi rola de vată transversal pe lungimea rolei. Procedând astfel, veţi elimina riscul de pierderi de material;
- etansaţi folia de protecţie la racordul cu pereţii verticali, la coamă şi la racordul cu ferestrele de mansardă sau cu lucarnele.
Izolarea acoperișului aduce beneficii importante în viața noastră. În primul rând, pe plan economic pentru că ne ajută să avem facturi mai mici la încălzire.
Totodată, influențează și planul ambiental, pentru că ne oferă un confort termic sporit și ne ajută să ne relaxăm în interiorul căminului nostru.
SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ
Deoarece la ora actuală întâlnim pe piață mai multe soluții diferite de termoizolare, este important să alegem corect ce vom folosi la acoperișul nostru. Cel mai ieftin nu înseamnă și cel mai bun. Uneori, un material mai scump vă poate salva la costul de manoperă, sau de finisare ulterioară a tavanului. Astfel, informați-vă bine și consultați-vă cu proiectantul înainte de a vă decide.
![Creative-Art](https://acoperisulcasei.ro/wp-content/uploads/2019/04/Creative-Art.jpg)
Redacția grupului nostru este formata din zeci de redactori responsabili pentru conținutul pe care-l generează și pe care-l lansează atât în mediul online, cât și în print. Prin intermediul lor avem încredere că putem veni în întâmpinarea cititorilor cu informații de calitate, corecte și originale.
One Response
Interesanta pagina dumneavoastra…mult succes in continuara si va urmaresc cu mare interes,ba chiar voi distribui multe informati postate de dumnwavoastra.