Țigla metalică

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când vine vorba despre materialele pe care le puteți folosi pentru realizarea învelitorii acoperișului, țigla metalică este o opțiune de luat în calcul, pentru că puteți alege dimensiunile țiglei, durata de viață este de zeci de ani și are o greutate mai mică exercitată asupra șarpantei.

Tigla metalicaÎn general, acoperișul trebuie să denote eleganță, să fie construit în concordanță cu locuința și să nu pară „greoi” în ansamblul casei. De aceea, țigla metalică se poate folosi atât în cazul unor construcții noi, dar și în cazul celor vechi, neîntărite la fundație pentru susținerea unor materiale foarte grele. Țigla metalică poate să cântărească 5-7 kg/mp.

Puteți alege între diverse tipuri de profile de țiglă metalică, în culori variate și cu structură lucioasă sau mată. Conferă aspectul clasic al țiglei, însă conține oțel, lucru ce o face foarte rezistentă.

Montaj țiglă metalică – generalități

Un acoperiș este alcătuit, în linii mari, din: șarpantă, învelitoare și elemente auxiliare. Întâi va fi realizată structura acoperișului sau a șarpantei, formată din: popi (stâlpi cu diverse dimensiuni, care va sprijini învelitoarea acoperișului); pene (piese din lemn sau metal sub formă de prisme, întrebuințate la despicarea lemnelor, la fixarea popilor de căpriori); căpriori (realizează scheletul acoperișului, pe ei se va monta învelitoarea acoperișului); clești (acele părți ale acoperișului care susțin coama sau popii) și coamă (este vârful acoperișului).

Înainte de a începe montajul învelitorii din țiglă metalică, trebuie să realizați măsurători suplimentare pe suprafața acoperișului: măsurați lungimile, diagonalele, în așa fel încât să vă dați seama dacă acestea sunt drepte sau nu. Dacă nu sunt, acoperișul se va corecta prin poziționarea corectă a primei șipci.

Înainte de începerea montajului țiglei metalice, se va fixa folia anticondens pe astereală, ce permite izolarea de umiditate a casei. Aceasta se fixează de la streașină, la coamă cu suprapunere între fâșii. Trebuie să țineți cont de distanța de ventilație între folie și tablă, distanță de minim 2 cm. Apoi, se vor monta șipcile, mai întâi perpendicular, apoi paralel cu streașina/coama. În zona streșinii, se va monta șipca de streașină suprapusă peste contrașipcile de streașină.

Apoi, se va monta șorțul de streașină – adică acel element de închidere ce previne infiltrațiile în c de ploi sau viscol. Suprapunerea șorțului de streașină va fi de aproximativ 70-100 mm. Prinderea se face cu șuruburi speciale (holșuruburi sau autoperforante). Următoarea etapă presupune montarea doliei, la nivelul șipcilor de pe șarpantă, pentru o ventilație corespunzătoare.

În pasul următor se vor monta foile de tablă propriu-zise. Nu uitați ca șipcile și toate materialele să fie în ordine, drepte, măsurate corect. Montajul se va realiza de jos în sus, de la streașină spre coamă. Coama se va așeza în așa fel încât să se suprapună simetric peste capetele foilor de tablă. Se vor introduce și bureți de etanțare pentru coamă. La sfârșit, aceasta se va fixa în șuruburi autofiletante.

Metigla de la Coilprofil

Metigla este un tip de țiglă metalică oferit de Coilprofil realizată din oțel zincat la cald, cu un conținut de zinc de cel puțin 275 g/m2, oferind o rezistență mare la coroziune. Aceasta este formată dintr-un strat de zinc, protejat prin multistraturi, cu acoperiri succesive de pasivant, strat primar și strat exterior de poliester aplicate în câmp electrostatic, într-o gamă variată de culori.

Tabla tip țiglă Metigla este foarte rezistentă, cu o durată de viață de 50 de ani; ea e protejată împotriva coroziunii, fiind proiectată să reziste la vânt, ploaie, la zăpadă abundentă, la incendii sau cutremure. De asemenea, Metigla este mult mai ușoară decât țigla ceramică și nu se sparge ca cea ceramică; se montează ușor, fiind disponibile plăci pe dimensiuni mari. Are o greutate de 5-6 kg/mp, o grosime de 0,5-0,6 mm, iar panta minimă trebuie să fie de 15 grade.

Dacă vreți să optați pentru țiglă metalică, aceasta este ușoară, are o durată mare de viață și oferă un aspect frumos casei.

SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ

Arhitect-Alexandra-FrunzaȚigla metalică prezintă avantajul unei flexibilități ridicate în utilizare, cât ți o gamă variată de forme și culori, pentru a satisface toate cerințele de pe piață. Aceasta se potrivește foarte bine cu locuințele în stil modern, contemporan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *