Țigla ceramică

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Țigla ceramică este o opțiune ideală pentru casele noi, care au rezistența necesară pentru a susține un acoperiș atât de greu. Arată foarte bine, însă plăcile sunt fragile, iar în urma transportului s-ar putea să aveți neplăceri. În materialul următor aveți câteva specificații despre țigla ceramică, ce vă vor ajuta să înțelegeți cum funcționează.

Tigla ceramicaÎn general, învelitoarea se va procura în funcție de necesități și exigențe – ea trebuie să realizeze perfect izolația termică, izolația fonică sau hidroizolația și va fi rezistentă la foc. Pentru o bună funcționare a învelitorii, este nevoie de o ventilare realizată conform standardelor. Ventilarea se face prin poziționarea învelitorii la distanță de astereală, dar și prin utilizarea pieselor de aerisire.

În câteva cuvinte, țigla ceramică este cea mai rezistentă dintre toate tipurile de învelitori de acoperiș, cu o durată de viață de 80-100 de ani, are o izolare fonică și termică excelente, arată foarte bine, însă este foarte grea (40 kg/mp) și are un grad de dificultate mare la montare.

Trebuie să înțelegeți că materialul de bază din care este confecționată această țiglă – și anume ceramica – este foarte „sensibil” la transport: se poate sparge ușor. De aceea, trebuie să aveți garanție asupra produsului ce vizează transportul, pentru ca acele bucăți să fie înlocuite, fără a plăti în plus din banii dumneavoastră.

Un alt aspect de care veți ține cont la achiziționare este cel legat de greutate: gândiți-vă dacă locuința dumneavoastră poate susține o greutate atât de mare la acoperiș. În acest sens, șarpanta se va realiza din materiale puternice, rezistente la o greutate de 40 kg/mp.

Țigla ceramică are câteva avantaje privind:

 • rezistența împotriva prafului, a reziduurilor, aflate în atmosferă;
 • rezistența la dezvoltarea microorganismelor, precum algele sau mușchii;
 • rezistență în orice anotimp, în orice tip de climă (fie furtuni, grindină, ploi torențiale sau căldură);
 • rezistență a culorii la toate fenomenele meteorologice;
 • flexibilitate, în funcție de formele complexe ale acoperișului.

De asemenea, țigla ceramică este un produs ecologic, prietenos cu mediul dar și cu locatarii casei.

Dacă veți opta pentru țigla ceramică, trebuie să știți că există o multitudine de forme, de culori și de tipuri care să se preteze perfect la orice arhitectură – fie pentru o casă somptuoasă sau pentru una intimă.

De regulă, același producător oferă și diverse variante pentru jgheaburi și burlane, în tonul țiglei.

Pentru ca jgheaburile și burlanele să nu aibă de suferit pe perioada ninsorilor, ar fi bine să aveți grijă la depunerile de zăpadă; protejați-vă acoperișul prin parazăpezi.

Producătorii vor fi și cei care vor întocmi un preț corect pentru materialele utilizate. Un pachet cu 2-3 țigle poate ajunge până la câteva zeci de lei, în funcție de producător și de calitate.

De altfel, pentru o învelitoare completă, veți avea nevoie de:

 • țigle pentru învelitoare;
 • țigle pentru marginea acoperișului;
 • țigle pentru coamă și muchii;
 • țigle pentru siguranță și parazăpadă;
 • țigle pentru aerisire;
 • alte materiale, necesare hidroizolației, străpungerilor șamd.

Țigla ceramică trebuie manipulată cu maximă grijă și atenție – este foarte grea, se sparge repede – de aceea, dacă nu sunteți expert, ar trebui să fiți ajutat de un specialist. Un acoperiș realizat perfect, în care se investesc bani mulți, va funcționa bine, însă dacă nu se investește în el, atunci costurile de întreținere vor fi mai mari. Pentru țiglă, este nevoie de garanție, începând de la transport, până la montare și durată de viață.

SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ

Arhitect-Alexandra-FrunzaȚigla ceramică este foarte potrivită în special pentru casele în stil clasic sau mediteranean, întregind aspectul estetic și oferind astfel valoare construcției. Este bine ca proiectantul să știe de la bun început dacă doriți să optați pentru această variantă, pentru a fi siguri ca structura acoperișului va fi proiectată corespunzător.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

 1. Frumos si util articolul. Puteti sa imi ziceti va rog numele producatorului tiglei din imaginea de la inceputul articolului. Am mai intrebat si in magazinele de specialitate, dar nu au stiut sa imi recomande un producator care face tigla in mai multe culori. Multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *