Plăci din ardezie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Plăcile din ardezie sunt confecționate din cenușă vulcanică sau din lut. Ele nu se degradează și au calități estetice, dar și de izolație. Sunt excelente pentru orice tip de clădire, dând un aer nou și modern.

Placi din ardezie

De ce este avantajoasă instalarea plăcilor din ardezie pe acoperiș? Pentru că:

  • – au o durată lungă de viață;
  • – se întrețin ușor;
  • – sunt impermeabile;
  • – protejează împotriva condițiilor meteo (fie vânt, ninsoare, fie soare);
  • – se poate recicla;
  • – protejează foarte bine împotriva focului;
  • – nu creează probleme în timp.

Ca orice material care se montează ca învelitoare pe acoperiș, placa de ardezie este trainică, însă și prețul pentru o astfel de învelitoare este pe măsură. În timp, aceste plăci nu dau probleme de întreținere, se degradează foarte greu spre deloc și nu permit coroziunea apei. Apa este unul dintre dușmanii de temut ai acoperișurilor și ai structurii casei, însă nu trebuie să vă faceți probleme în sensul acesta dacă veți investi într-un acoperiș de plăci din ardezie.

Condițiile meteo sunt un alt motiv pentru care multe acoperișuri se strică – în țara noastră sunt patru anotimpuri, iar acoperișul trebuie să fie dur, dar și maleabil pentru a face față tuturor condițiilor de climă. Iarna, totul îngheață, iar acoperișul este „îngropat” de un strat gros de zăpadă; primăvara, zăpezile se topesc, iar circuitul apei de pe acoperiș la sol trebuie să se facă lin. Vara, învelitoarea va fi supusă unei presiuni mari din punctul de vedere al temperaturilor și al razelor UV; dacă materialul nu este de calitate, el se poate decolorează, iar investiția a fost făcută degeaba din punct de vedere estetic. Toamna, frunzele și vântul vă vor pune acoperișul la încercare; burlanele și jgheaburile se vor umple, iar ploile nu vor mai conteni. Cum calitatea trebuie să fie pe primul loc în aceste condiții, puteți opta pentru plăci de ardezie.

În privința opțiunilor unui astfel de acoperiș, se poate alege între ardezie acoperită cu oțel; se mai poate opta pentru fibra de lemn, fibra de sticlă. Faptul că ardezia are un conținut ignifug, este ideală în cadrul clădirilor de birou, industriale, cu risc de inflamare, dar și în cadrul propriei locuințe.

Plăcile de acoperiș din ardezie au mai multe caracteristici: o energie consumată de 0,1-1 MJ/Kg; eliminare de carbon de 0,005-0,054; eliminare de carbon de 0,15-1,62 KgCO2/mp; cu o durabilitate de până la 200 de ani.

O altă calitate a acestor plăci este rezistența la îndoire, ducând la durabilitate crescută; au rezistență la îngheț; izolează foarte bine acustic, dar și hidroizolează; au un potențial de reciclare și regenerare.

Pentru aceste material, există, însă, și dezavantaje, precum – prețul extrem de mare al plăcilor în sine, dar și al manoperei; al greutății mari (27-34 kg/mp), dar și al întreținerii (este destul de greu să poți ajunge la locul cu probleme pe suprafața de ardezie, pentru că nu permite mersul). Aceste lucruri nu trebuie să vă descurajeze, ci să vă facă să testați piața, să cântăriți deciziile și să încercați să optați pentru cea mai bună variantă pentru dumneavoastră și pentru locuința dvs.

Dacă doriți un acoperiș care să dureze în timp, care să facă față tuturor problemelor de climă, dacă vreți să izoleze fonic sau să hidroizoleze foarte bine, puteți opta pentru plăcile din ardezie. Acestea sunt foarte rezistente, se pot recicla; nu necesită costuri mari la întreținere, însă sunt niște materiale scumpe, ce trebuie manevrate cu grijă la montaj. Au o greutate mare, de aceea este bine ca specialistul care vă va instala o astfel de învelitoare să cunoască puterea de susținere a casei, dar și a șarpantei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *