Membrane bituminoase

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Acoperișurile pot fi realizate și din membrane bituminoase. Sunt ideale pentru învelitorile care au utilitate de terasă, mai ales în cazul celor din cadrul blocurilor. Pentru a afla mai multe despre aceste învelitori, puteți citi din materialul următor.

Membrane bituminoaseÎn general, membranele bituminoase au aceeași compoziție ca panourile bituminoase (adică sunt realizate din bitum și cu o armătură din fibre minerale sau fibre de sticlă). Panta pe care se pot instala aceste acoperișuri este foarte mică, de până la 3 grade.

Sunt de mare utilitate în cazul construcțiilor noi, care necesită rezistență la infiltrarea apei – acoperișuri, terase sau fundații. Însă, sunt adesea utilizate și pentru refacerea acestor izolații, pentru că în timp, apa produce coroziuni, iar acolo unde aceasta s-a infiltrat, este nevoie de noi construcții și reparații.

În funcție de materialele folosite, membranele bituminoase pot fi cu fibră de sticlă, cu fibre minerale sau cu poliester nețesut. Fiecare dintre aceste opțiuni are utilitate în scopuri precise. Dacă membranele cu fibră nu se pot folosi decât la lucrări de hidroizolații, alături de membrana din poliester; aceasta din urmă este folosită la lucrări „ușoare”, de tipul hidroizolării acoperișurilor de orice fel de înclinație, pe structuri de diverse materiale șamd.

Se mai întâlnesc pe piața materialelor folosite pentru învelitori membrane cu polimeri plastomeri APP sau membrane cu polimeri elastomeri SBS. În ambele variante, complexitatea lucrării este mică spre ridicată, implicând aici și flexibilitatea sau elasticitatea membranei. În general, aceste membrane sunt mai rezistente la cald și la rece, dar și la razele soarelui sau la radiațiile UV; au elasticitate mare, sunt foarte rezistente stresului mecanic, iar durata de viață poate ajunge și la 20 de ani. Producătorul poate să garanteze doar 10 ani de funcționare perfectă a acestui acoperiș.

De regulă, puteți achiziționa la prețuri foarte bune aceste membrane, sub formă de role. Se pot aplica chiar și când este foarte frig, însă important este să acordați mare atenție la ploi sau ninsori. Aplicarea se va face de către un specialist, în cazul în care decideți că este o muncă foarte complexă, pe care nu o puteți realiza. Este normal să aduceți un specialist dacă nu cunoașteți deloc modul de manevrare al uneltelor pentru montarea membranelor bituminoase. În cazul unei lucrări atât de complexe cum este cea de realizare a acoperișului unui bloc, această membrană bituminoasă va fi montată de specialiști. De regulă, orice tip de lucrare trebuie să fie foarte bine realizată, să dureze în timp și să se monteze rapid, într-o singură zi.

Pentru montare, este nevoie de un arzător cu furtun și reglator de presiune, o butelie, foarfece sau orice alte unelte pentru a tăia materialul. Cum suprafața are nevoie de pregătire, se va aranja în așa fel încât să permită realizarea noii lucrări. Suprafața se va netezi și curăța. În cazul în care sunt condiții meteo de umezeală, ar fi bine să nu începeți o astfel de lucrare, pentru că rezultatul va avea de suferit, în timp.

În timpul procesului de montare a membranei bituminoase, se va da iniția suprafața cu o amorsă alcătuită din același bitum, apoi, cu ajutorul arzătorului, se vor lipi fâșiile de învelitoare între ele. Cu toate că procesul pare unul simplu, este destul de complicat și greoi de realizat. Acest proces se numește „termosudare”.

Nu lăsați flacăra foarte mult timp asupra unei zone a membranei, pentru că o poate distruge; este nevoie de căldură cât să se lipească fâșiile între ele. Suprafața care se va întrepătrunde va fi de 15 cm.

Se mai poate folosi și tehnica sudurii active, pentru ca lipirea să se facă într-un mod sigur și durabil.

Orice membrane bituminoase ați alege și oricât de avantajos ar fi din punctul de vedere al hidroizolării, trebuie să știți că nu se poate realiza un astfel de acoperiș pe o casă obișnuită, ci mai degrabă pe blocuri sau pe clădiri cu un astfel de profil. Nu uitați să chemați specialistul, pentru o astfel de lucrare minuțioasă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *