Învelitori din paie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Soluția optării pentru învelitori din paie poate să vină în momentul în care casa pe care doriți să o acoperiți este rustică, nu este nouă și are nevoie de îngrijiri de rutină. Paiele nu necesită costuri de achiziție foarte mari, sunt ușoare și pot fi susținute de aproape orice tip de casă. Iată ce trebuie să știți dacă vreți să realizați un astfel de acoperiș.

Invelitori din paieÎnvelitorile din paie, din stuf sau din lemn fac parte din tipurile de acoperișuri tradiționale. Ele nu se pretează pentru orice fel de casă, mai ales pentru cele moderne; sunt o soluție mai ales în caz de redecorare, de reamenajare sau de restructurare a unei case vechi. Materialele tradiționale și-au pierdut din valoare odată cu apariția noilor tipuri de învelitori, însă cu toate acestea există unele avantaje pe care încă le mai dețin.

În cazul unei învelitori din paie, există câteva avantaje notabile:

 • greutate redusă;
 • ușurință în montare;
 • preț redus;
 • aspect rustic;
 • protejare împotriva condițiilor de climă;
 • este ecologic pentru întreaga familie;
 • casă călduroasă.

De regulă, învelitorile din paie sunt montate acolo unde clima și regiunea permit; sunt mai utile pentru regiunile de depresiune, în zonele în care există… paie, iar vântul nu suflă puternic. Un exemplu în acest sens este dat și de regiunea Delta Dunării; locuitorii de acolo optează pentru stuf pentru acoperirea caselor, pentru că este la îndemână.

Greutatea acestui tip de învelitoare o face prima pe lista renovării caselor rustice – paiele sunt ușoare, pot fi susținute de orice fel de fundație, la un preț extrem de mic. O astfel de casă câștigă prin aspect, iar odată renovată, se poate transforma în casă de închiriat turiștilor. Datorită paielor, temperatura în casă se menține caldă, primitoare.

Dacă sunteți persoane care iubesc apropierea de natură, învelitoarea din paie este ecologică, nu are repercusiuni asupra sănătății familiei.

Montajul unui astfel de acoperiș se face rapid. Acoperișul din paie se va face dintr-un strat foarte gros și bine legat de paie, protejând casa de vânt, de ploi sau de zăpadă. Nu uitați ca la montare să existe un spațiu de ventilație, prin care să circule aerul în așa fel încât să nu zboare întreaga structură. Panta minimă a unui astfel de acoperiș este de aproximativ 22,5 de grade.

Sub stratul de paie există un schelet din lemn, denumit șarpantă, fără de care casa nu ar putea susține un acoperiș. Nu uitați de modalitatea de montare și calitatea materiei prime înainte de a vă apuca de construire sau renovare.

Pe de altă parte, există o serie de dezavantaje în utilizarea învelitorilor din paie, și anume:

 • nu rezistă în timp;
 • nu rezistă la foc;
 • nu rezistă la vânt (depresiuni);
 • nu se garantează pentru un astfel de acoperiș.

Timpul este cel mai mare dușman al învelitorilor din paie; pentru că apa se infiltrează mereu, acoperișul acesta se strică în timp, are nevoie de multe reparații și îngrijire. Se usucă, poate mucegăi și chiar poate să fie cuprins de flăcări. Este foarte periculos din cauza ușurinței cu care ia foc, de aceea nu se recomandă o astfel de soluție. În aceste condiții, nu se pune problema garanției unui astfel de acoperiș. Din păcate, faptul că nu rezistă trebuie să fie asumat de la decizia de a continua lucrarea.

Între tipurile de acoperișuri tradiționale se remarcă aceste învelitori din paie: au un aspect rustic, plăcut, sunt ieftin de montat și de achiziționat, însă greu de întreținut și nu foarte rezistente. Fiind un acoperiș realizat efectiv din paie, materia primă poate să ia foc foarte ușor, ducând la pagube iminente. De aceea, trebuie să cântăriți toate opțiunile pe care le aveți și să decideți în cunoștință de cauză.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *