Sistemul pluvial al acoperișului. Din ce materiale poate fi făcut și cum se montează corect

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sistemul pluvial al acoperișului este extrem de important pentru creșterea duratei de viață a casei. De aceea, trebuie proiectat și montat fără greșeală. Cea mai mică imperfecțiune la sistemul pluvial va face ca apa de ploaie să se infiltreze în zidărie și să erodeze clădirea. Pentru a avea un sistem pluvial bun, descoperă mai jos recomandările specialiștilor.

Sistemul pluvial al acoperisului. Din ce materiale poate fi făcut și cum se montează corect

Image 1 of 1

Ce este sistemul pluvial și cum se montează corect

Sistemulul pluvial al acoperișului este compus din jgheaburi și burlane. Rolul său constă în colectarea apei de pe acoperiș și dirijarea șuvoiului către sistemul de canalizare.

Pentru ca sistemul pluvial să-și îndeplinească perfect rolul, la montaj trebuie să se țină cont de câteva aspecte extrem de importante. Iată care sunt:

  • În primul rând, se va determina cantitatea de precipitații care se scurge pe jgheab.
  • Se stabilește dimensiunea burlanului, apoi cea a jgheabului.
  • Numărul necesar de jgheaburi și burlane se va decide în funcție de mărimea casei. În general, intervalul între cârligele de jgheab va avea 500-600 de mm, pe căpriori, cu o înclinație de 5 mm pentru fiecare metru de jgheab.
  • Un burlan cu diametrul de 10 cm, montat la capătul jgheabului, poate evacua cu ușurință apa de pe un acoperiș de 100 mp.
  • Dacă tubul de scurgere este montat la mijlocul jgheabului, își dublează performanțele și poate evacua apa de pe o suprafață de 200 de metri de acoperiș.
  • Performanța sistemului pluvial este influențată și de panta pe care o au jgheaburile. Se recomandă ca acestea să aibă o diferență de nivel de 3 cm la o lungime de 10 metri.

Din ce materiale se realizează sistemul pluvial

Sistemul pluvial poate fi realizat din materiale cu formă rectangulară sau circulară. Jgheaburile și burlanele pot fi făcute din tablă sau din material plastic (PVC).

Dacă optezi pentru un sistem de scurgere din tablă, gama de dimensiuni este ceva mai restrânsă: 125/90, 140/90, 150/90.

Varianta din PVC îți oferă o flexibilitate mai mare: 90/50; 110/80; 130/80; 130/100; 140/80; 150/100.

Indiferent dacă decizi să folosești jgheaburi și burlane din tablă sau din PVC, acestea trebuie să se integreze perfect în arhitectura casei.

În general, durata de viață a unui sistem pluvial este undeva între 30 și 50 de ani, în funcție de materialul ales (tablă sau PVC). Pentru a-i asigura rezistența garantată de producător, trebuie montat corect, așa cum am văzut. Și, nu în ultimul rând, să fie bine întreținut. Jgheanurile și burlanele trebuie curățate de frunze și resturi vegetale pentru a nu se înfunda. Altfel, se vor deteriora în timp și apa se va infiltra în zidărie. Totodată, în timpul iernii, trebuie îndepărtată zăpada din jgheaburi, pentru a nu se forma gheață în sistemul pluvial.

Surse foto: mediashower.com, mountainroofing.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *