Şarpantă din lemn sau din metal?

Şarpanta este partea construcţiei care închide casa. Rolul acesteia este de a proteja clădirea în faţa intemperiilor, astfel importanţa acesteia fiind foarte mare.

Pentru o casă cu deschidere normală, şarpanta poate fi realizată din lemn sau din metal.
Folosirea lemnului pentru construirea şarpantei pare a fi soluţia cea mai la îndemână, fiind un material ieftin şi uşor de lucrat.
Şarpanta din lemn este realizată din talpa de jos, partea care sprijină întregul acoperiş, popi, pene, căpriori şi contravânturi. Folosirea lemnului este indicată pentru casele care nu se întind pe o suprafaţă foarte mare, rezistenţa în timp şi uşurinţa cu care se manevrează făcând din acesta un element preferat de mulţi dintre constructori.
O şarpantă din lemn va avea o durată de viaţă de aproximativ 50 de ani.
Şarpanta din metal este aclătuită tot din aceleaşi elemente: talpă de susţinere, popi, pene, căpriori şi contravânturi. Părţile componente ale unei şarpante pot fi asamblate prin sudură sau prinse în şuruburi. Metalul este un material cu care se lucrează mai greu, în cazul sudurii şarpantei fiind nevoie chiar de intervenţia unei macarale cu ajutorul căreai să poată fi ridicată structura pentru a fi aşezată pe construcţie.

Metalul este un material destul de rezistent, în funcţie de tipul de metal ales, însă durata de viaţă va fi aceeaşi ca şi în cazul celei din lenm, undeva în jur de 50 de ani. O şarpantă din lemn presupune o întreţinere aparte, care implică folosirea în mod regulat a substanţelor anticorozive.
De ce ar înclina un proprietar să-şi construiască şarpanta din lemn şi nu din metal? Pentru că lemnul este un element viu, care trăieşte odată cu întreaga clădire, care se adaptează gradului de umiditate, trăgând sau eliminând umezeală, care are o viaţă destul de lungă în condiţiile în care este ales şi folosit corespunzător şi care va emana în atmosferă izul specific.
De ce ar înclina un proprietar să-şi construiască şarpanta din metal şi nu din lemn? Pentru că are o casă care se întinde pe o suprafaţă mare, iar o şarpantă din lemn nu se pliază unei astfel de construcţii, pentru că doreşte un plus de siguranţă în faţa unui incendiu şi pentru că metalul însemnă trăinicie, dacă este bine întreţinut.
Costurile între cele două elemente nu diferă foarte mult. Media de viaţă a acestora este relativ asemănătoare. Şarpantele construite fie din lemn, fie din metal, vor fi solide şi sigure, atâta timp cât sunt adaptate construcţiei respective. Astfel, fiecare va decide ce tip de şarpantă vrea să deţină acoperişul casei, ţinând cont de sfaturile şi indicaţiile specialiştilor şi de propriile dorinţe.


Lasă un Comentariu...

*