Panouri solare pe acoperiş. Ce impune montarea acestora

Panourile solare sunt o grupare de celule solare care funcţionează împreună. Rolul acestora este de a transforma energia solară fie în energie termică, în cazul panourilor solare termice, fie în energie electrică, în cazul panourilor solare fotovoltaice.

Panourile solare sunt extrem de fiabile şi reprezintă o modalitate prin care putem accesa în mod gratuit resursele naturii, fără a pune în pericol mediul în care trăim, riscul de poluare a aerului fiind la nivel zero. Din acest motiv, sunt din ce în ce mai mulţi cei care adoptă montarea acestor panouri pe acoperiş, pe lângă toate contând foarte mult şi diminuarea costurilor de întreţinere a casei.
Panourile solare termice au rolul de a prelua căldura soarelui, de a o multiplica şi de a o conduce într-un boiler care la rândul lui o îndreaptă unde se doreşte: în sistemul de încălzire, în sistemul de apă sau spre încălzirea apei din piscină.
Panourile fotovoltaice transformă energia solară-lumina soarelui în energia electrică, ce poate fi folosită pentru aparate electrice şi chiar ca sursă pentru o centrală electrică.
Producţia pe care o pot realiza aceste panouri solare este determinată de anumiţi factori. Printre aceştia se enumeră condiţiile meteorologice, umbra cauzată de o poziţionare greşită, unghiul şi poziţia acestora şi tipul de acoperiş.

 

Cel mai bine acestea vor funcţiona plasate direct în lumina solară. Unghiul optim de înclinare la care trebuie montat un panou solar pentru o funcţionare maximă, este de 30 de grade. Asta nu implică neapărat un acoperiş înclinat, deoarece pentru un acoperiş plat se poate apela la montarea unor suporturi suplimentare care facilitează instalarea şi funcţionare.
Panourile solare sunt fabricate din materiale extrem de rezistente, fapt ce impune şi anumite condiţii în ceea ce priveşte materialul din care este realizat acoperişul. Odată ce decideţi instalarea panourilor solare, trebuie apelat la serviciile unor specialişti care vor decide dacă acoperişul casei pe pretează unei asemenea modificări, dacă panourile instalate vor funcţiona la capacitate maximă, şi care vă vor pune la dispoziţie cele mai bune sfaturi legate de tipul de panouri şi de modalităţile de instalare şi întreţinere.
Montarea panourilor solare nu presupune o operaţiune foarte elaborată, însă trebuie efectuată de către persoane avizate.


Lasă un Comentariu...

*