Acoperișurile viitorului ar putea fi fabricate din… scutece

Dacă aveați impresia că știți tot în ceea ce privește materialele care pot fi folosite la construcția unor acoperișuri ieftine, durabile și mai ales eco, vă garantăm că vă înșelați. Nu vorbim despre acoperișurile din paie, stuf, nici măcar de acoperișurile verzi care devin din ce în ce mai folosite. Ce părere ați avea dacă v-am spune că unul dintre materialele care pot fi folosite cu succes la construcția de acoperișuri ar fi… scutecele de unică folosință.

Probabil prima dată, ca și noi, ați râs și ați încercat să vă închipuiți cam cum ar putea fi folosite scutecele la un acoperiș. Ei bine, vă vom lămuri noi, doar să aveți puțină răbdare.

acoperis scutece 1

Picture 1 of 10

Aceste materiale, care umplu cu miliardele gropile de gunoi, vor putea, într-un viitor nu prea îndepărtat, să fie reciclate şi transformate în alte produse utile. Printre acestea, s-ar afla, se pare și ţiglele pentru acoperişuri.

Potrivit celor de la descopera.ro, în Marea Britanie, de pildă, se utilizează anual aproximativ 3 miliarde de scutece de unică folosinţă; fiecare copil foloseşte aproximativ 6.000 până să învețe cum stă treaba cu olița și cum poate fi ea folosită. Evident, majoritatea scutecelor de unică folosință pe care cei mici le-au folosit ajung în gropile de gunoi, unde, după calculele specialiştilor, ar avea nevoie de 500 de ani pentru a se descompune.

Prin urmare, multă lume s-a gândit cam cum ar putea fi folosite acestea. O companie canadiană, Knowaste, a venit cu o idee originală și a pus la punct o tehnologie de reciclare a acestor materiale. Uzina din Marea Britanie a companiei poate recicla 36.000 tone de scutece pe an, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră cu câteva zeci de mii de tone în fiecare an. Scutecele de care are nevoie sunt colectate din spitale, creşe şi grădiniţe şi supuse unui proces tehnologic complex. Astfel, acestea sunt sterilizate, apoi diferitele materiale din care sunt compuse sunt separate, recuperându-se plasticul şi fibrele. Acsete materiale sunt apoi transformate în obiecte de largă utilizare, precum ţigle pentru acoperişuri, diverse tipuri de ţevi şi alte materiale de construcţii. Deși pare greu de crezut că acest lucru este posibil, se pare că acoperișurile din scutece reciclate sunt o soluție eco excelentă și mai puțin costisitoare decât cele construite din materiale tradiționale.

Potrivit specialiștilor, în comparație cu acoperișurile din ciment sau metal, printre avantajele acestui tip de acoperiș 100% reciclat se numără rezistența la coroziune, greutatea, instalarea și întreținerea sau costurile de reparație. Ingenios, nu-i așa?


Lasă un Comentariu...

*