Acoperișul este una dintre cele mai importante părți ale unei case și totodată reprezintă o investiție semnificativă. Astfel, este de înțeles dorința de a face cea mai bună alegere. Dar cum decizi când există atât de multe variante care merită luate în considerare? Urmează sugestiile de mai jos și asigură-te că alegi acoperișul perfect pentru casa ta.
Materialele aflate azi pe piață sunt foarte diverse, începând de la cele naturale, precum lemnul sau ardezia, până la cele realizate în fabrici, ca panourile metalice sau diferitele tipuri de țigle. Fiecare dintre acestea are propriile avantaje și dezavantaje.
Înainte de a te lăsa copleșit sau fermecat de ofertele disponibile, ia în considerare câteva aspecte deosebit de importante în alegerea acoperișului:
- Stilul, care trebuie să completeze frumos arhitectura casei
- Durabilitatea și rezistența în timp
- Rezistența la intemperii precum vânt puternic, căderea abundentă de zăpadă sau grindină
- Gradul de înclinație al acoperișului
- Greutatea acestuia
- Dacă materialele sunt prietenoase cu mediul înconjurător
- Condițiile legale în vigoare privind construirea noului acoperiș
- Costurile implicate
Trebuie în primul rând să fii conștient de faptul că unele materiale se vor potrivi mai bine casei tale decât altele. Trebuie să ai în vedere atât partea arhitecturală, cât și cea tehnică.
Dacă stilul casei tale este unul clasic, optează pentru materiale clasice, precum țiglele ceramice. Unei case futuriste i se va potrivi mai bine un acoperiș metalic, sau din sticlă. De asemenea, o casă tradițională va fi perfect completată de un acoperiș din stuf.
În ceea ce privește partea tehnică, ai putea fi limitat din punct de vedere al solidității structurii de rezistență și de panta acoperișului.
Dacă șarpanta, scheletul acoperișului, este mai vechi, nu este recomandat să optezi pentru materiale grele, precum țiglele ceramice sau țiglele din beton. Alege mai bine materiale ușoare, ca ardezia, metalul, lemnul, etc.
Dacă locuiești în zone în care există intemperii, zăpadă în cantități mari sau vânturi puternice, optează pentru acoperișurile solide și rezistente. Este important să știi faptul că acoperișurile trebuie adaptate zonei climatice în care locuiești. De exemplu, în cazul în care locuiești în apropierea mării, sarea va afecta prin coroziune anumite tipuri de materiale. Totodată, acoperișurile fragile nu trebuie montate în zonele cu vânturi puternice. Dacă locuiți la munte, țineți cont de depunerile de zăpadă, care pot aluneca de pe un acoperiș neadecvat și pot provoca daune însemnate.
În ceea ce privește gradul de înclinație al acoperișului, învelitorile trebuie montate în funcție de acesta. De exemplu, pentru acoperișurile din lemn, panta minimă este de 22 de grade, adică 50%, pentru țigla ceramică panta minimă necesară este de 15 grade, sau 35%; pentru plăcile din ardezie, panta minimă este cuprinsă între 8 și 27 de grade, adică între 18% și 60%.
Un aspect important este și compoziția materialelor și dacă acestea sunt sau nu reciclabile și prietenoase cu mediul înconjurător. Recent, tot mai mute persoane aleg acoperișuri naturale, chiar verzi, realizate din plante. Acestea au un beneficiu major pentru mediul înconjurător, dar și pentru sănătatea și confortul locuitorilor.
Am lăsat costurile la final, nu pentru că ar fi un aspect mai puțin important ci pentru că nu este recomandat să faceți economie prea mare la achiziționarea unui acoperiș. Este vorba de o investiție pe termen lung, care ar fi de preferat să aibă o durabilitate crescută în timp. Iar un acopeiș ieftin nu garantează acest lucru.
Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting