Lemnul reprezintă o esenţă puternică şi valoroasă folosită din ce în ce mai mult în construcţii, pe orice palier. Şarpanta din lemn este reprezentată prin structura din lemn a unei construcţii peste care va urma să se monteze o hidroizolaţie şi o învelitoare. Astfel se va realiza acoperişul unei clădiri.
Şarpanta poate fi în plan înclinat, în unu sau mai multe planuri, formată din grinzi cu zăbrele, pane, stâlpi, căpriori şi alte elemente necesare susţinerii.
Există şarpanta în plan orizontal, cea tip terasă reprezentată printr-un planşeu format din grinzi cu zăbrele asamblate cu plăci sau planşee din grinzi masive din lemn stratificat lamelar sau ecarisat.
Mai poate fi folosită şarpanta curbată, adaptată divesrelor forme de acoperiş care sunt alese din ce în ce mai des de cei care îşi doresc o casă pe pământ.
Şarpanta din lemn reprezintă o alternativă la placa din beton armat de la ultimul nivel al unei case. Aceasta poate fi comandată şi proiectată astfel încât să facă faţă cu succes oricăror sarcini la care ar fi supusă.
Şarpanta din lemn mai are şi denumirea de şarpantă inginerească deoarece lemnul folosit pentru fabricarea acesteia nu este lucrat la întâmplare, ci sunt efectuate calcule în mod individual adaptate zonei în care se ridică clădirea şi caracteristicilor casei respective.
Şarpanta din lemn împreună cu sistemul complet de învelitori, elementele de fixare şi accesoriile pluviale, vor forma acoperişul unei case.
De regulă toate elementele se fabrică pe comandă, se livrează la locul şantierului şi se montează de către echipele de specialişti.
Avantajele unei şarpante din lemn sunt multiple: timpul redus de proiectare şi fabricare asigurat de fabricile de specialitate, calitatea îmbinărilor, timpul redus de montare şi caracteristici conforme cu cele mai înalte norme de construcţie şi siguranţă.
Însăşi materia primă folosită la realizarea şarpantelor din lemn, puternica şi frumoasa esenţă naturală, conferă acestui tip de element din componenţa unui acoperiş, multă valoare şi un plus de eleganţă.
O casă a cărei şarpantă a acoperişului este realizată din lemn, va păstra pentru mulţi ani un iz de esenţă pură de lemn, un aer limpede şi curat susţinut de calităţile deosebite ale lemnului.
Lemnul va rămâne întotdeauna esenţa nobilă folosită cu succes în construcţii, adaptat nevoilor şi dorinţelor tuturor.
Absolventă a Facultăţii de Filologie, am încercat să dau limbii române ceea ce i se cuvine, cu respect şi conştiinciozitate, să o aşez în ierarhia mea pe unul dintre cele mai înalte locuri. Am comunicat într-o limbă română curată şi corectă, atât ca regizor radio – în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, între anii 1995-2008, dar mai cu seamă, în presa scrisă, ca redactor la Revista Lacucina, între anii 2007-2013, şi ulterior, din anul 2016 până în prezent în cadrul redacţiei Creative Art Advertising. Respectând limba română şi citirorii, documentându-mă permanent cu interes şi asumare, informându-mă despre tot ceea ce apare nou în domeniile abordate, scopul meu este de a redacta articole corecte, bogate informaţional, fluente, sistematizate, accesibile şi utile. Modul în care îmi abordez misiunea, cu dedicare şi interes, se reflectă în rândurile aşternute de mine pentru cititori, cărora doresc să le transmit mesajul cât mai limpede, într-o scriere curată şi corectă. Oricât de grea ar fi tema abordată, provocarea este foarte mare, reuşind astfel să tratez şi să parcurg orice subiect care ar putea trezi interesul cititorilor sau le-ar fi de folos.