Panta acoperișului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Panta acoperișului este definitorie pentru aspectul final al acestuia. Ea reprezintă unghiul de înclinare al versantului iar valoarea influențează în mod direct tipul de material care va fi folosit pentru învelitoare. Ea se măsoară în general în grade, care reprezintă unghiul făcut de planul orizontal cu linia versantului, sau în procentaje, care reprezintă înălțimea pe care o atinge învelitoarea pe o lungime de 100 de metri.

Tipuri de acoperișuri cu pantă

Putem spune că în funcție de pantă, acoperișurile sunt de mai multe feluri: acoperișuri plate, cu panta mai mică de 5 grade; acoperișuri cu pantă mică, la care înclinația este situată sun 15 grade; acoperișuri cu pantă medie, unde gradul de înclinație este între 15 și 45 de grade; acoperișuri abrupte, cu panta mai mare de 45 de grade. Acoperișurile cu panta medie și cele cu panta abruptă mai sunt denumite și acoperișuri înalte.

Atunci când este menționată panta minimă a acoperișului, se face referire la înclinația minimă recomandată de producător, sub care materialul folosit la învelitoare nu mai poate să îndeplinească eficient rolul de protecție împotriva infiltrațiilor de apă, sau va necesita măsuri de siguranță suplimentare.

Panta maximă a acoperișului poate fi considerată verticală, de 90 de grade. Producătorul materialului ce urmează să fie utilizat pentru învelitoare trebuie să specifice, dacă este necesar, pentru ce valori ale pantei sunt necesare măsuri suplimentare în vederea asigurării stabilității și rezistenței acesteia.

Pantele acoperișurilor pot fi continue, drepte sau în diverse unghiuri, cu rupere de pantă, sau curbe.

Acoperirea

În cazul acoperișurilor plate se folosește acoperirea impermeabilă, care nu permite apei să se infiltreze în structura acestora. În cazul acoperișurilor înalte este folosită, în schimb, acoperirea hidrofugă. Aceasta permite intrarea unei mici cantități din precipitații, sub presiunea vântului. Aceasta nu dăunează structurii pentru că se va evapora în mod natural într-un timp scurt. Acoperișurile hidrofuge necesită un sistem de ventilație adecvat.

Învelitoarea

Șarpanta este structura de rezistență a acoperișurilor în pantă și elementul comun al acestora, indiferent de înclinație. Este foarte important ca materialul care urmează a fi folosit pentru acoperirea casei să fie stabilit încă din faza de proiect, deoarece în funcție de acestea se vor stabili dimensiunile șarpantei și înclinația acoperișului. În funcție de materialul ales pentru învelitoare, constructorul va stabili detaliile necesare pentru ca soluția dorită să fie realizabilă. Structura și panta acoperișului trebuie astfel proiectate încât să facă față încărcăturii și greutății învelitorii.

Redăm câteva exemple: panta minimă pentru învelitorile din olane ceramice este de 11 grade, respectiv 25%; în cazul țiglelor ceramice și din beton, panta minimă este de 15 grade, 35%; în cazul plăcilor din fibrociment panta minimă este cuprinsă între 8 grade, respectiv 18% și 27 de grade, respectiv 60%; pentru panourile ondulate din fibrociment, a celor din plastic și bituminoase, panta minimă este de 5,4 grade, 12%; la plăcile de ardezie panta minimă este cuprinsă între 8 grade, 18% și 27 de grade, 60%; la tabla pentru învelitori, plană sau de tip solzi, panta minimă este de 3 grade, 7%; la tabla cutată, 4,5 grade, respectiv 10%; la șindrila bituminoasă panta minimă este de 9 grade, 20%.

Panta acoperișului este importantă și din punct de vedere a modalităților de protecție împotriva factorilor de mediu. Determinarea acesteia se recomandă a fi făcută și în funcție de climatul din zona în care este amplasată construcția.

Continuare >> Calcularea pantei

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

5 Responses

  1. bai fratilor le ametiti rau de tot.la tara se fac mii de case,pe omul de rand nu-l intereseaza procentajul ci inaltimea coamei pentru ca de acolo reglezi inclinatia acoperisului.cat trebuie sa aiba inaltimea acoperisului pt. tabla,azbociment,tigla.nu abureli cu procentaje,grade…lalala.

  2. Buna seara….as dori sa stiu la o casa 6×10 cat la suta pot sai dau de panta….nu inteleg cum se calculeaza panta….va multzumesc…

  3. Am o tersa de 7 mp lungime si 3,6 latime, pe care vreau sa o acoper cu tabla faltuita, panta calculata de arhitect e de 3 grade. Ce risc de inflitratii si incarcare la zapada am la acesta inclinatie? Ce panta de inclinatie imi recomandati pentru mai multa siguranta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *