Montajul țiglei ceramice

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru montajul țiglei ceramice trebuie să aveți timpul și disponibilitatea necesare unei lucrări realizate perfect. Dacă toate etapele sunt respectate, acoperișul își va îndeplini corect și bine toate funcțiile – de termoizolație, de hidroizolație sau de izolație fonică.

Montaj-tigla-ceramicaÎn scopul formării unei idei cu privire la construcția de terminare a casei la exterior, iată cum se va ridica acoperișul casei dumneavoastră. Un acoperiș este alcătuit din: șarpantă, învelitoare și elemente auxiliare.

Înainte de toate, se va realiza structura acoperișului sau a șarpantei, formată din: popi (stâlpi cu diverse dimensiuni, care vor sprijini învelitoarea acoperișului); pene (piese din lemn sau metal sub formă de prisme, întrebuințate la despicarea lemnelor, la fixarea popilor de căpriori); căpriori (realizează scheletul acoperișului, pe ei se va monta învelitoarea acoperișului); clești (acele părți ale acoperișului care susțin coama sau popii); coama (este vârful acoperișului).

La baza acoperișului se află planșeul, care poate fi sub formă de placă din beton armat, planșeu de lemn sau pe structură metalică. Dacă mergem pe varianta de șarpantă ”pe scaune”, de acesta trebuie prinși popii, cu ajutorul tălpilor. Sunt două variante prin care puteți face acest lucru: prin racordarea la mustăți de fier sau prin racordarea la tije filetate înfipte în planșeu.

După ce au fost fixate tălpile, se vor prinde popii, de elementele de fixare. Pentru a urma structura pașilor logici, se va construi coama acoperișului, apoi se vor fixa căpriorii, care susțin învelitoarea și celelalte straturi ale acesteia.

Scheletul se proiectează, de regulă, din lemn uscat, de calitate. În cazul în care nu găsiți astfel de materiale, puteți opta pentru un lemn mai slab calitativ, însă care să nu aibă urme de mucegai sau de putrezire.

Dacă optați pentru țigla ceramică, trebuie să știți că aceasta este un material 100% ecologic, rezistent la intemperii, cu o durată de viață mare (de 80-100 de ani), ajută la izolarea termică, la hidroizolare sau la izolarea fonică. Rezistă la reacții chimice, la greutate sau la schimbări de temperatură. Este un material sănătos pentru întreaga familie.

Montajul țiglei ceramice se face în câțiva pași. Trebuie să se întindă folia de difuzie sau folia anticondens pe întreaga suprafață de astereală. Folia este fabricată astfel: o față este permeabilă la vapori (se montează spre interiorul casei) și o față este impermeabilă (cea spre exterior). Ea se montează de la coamă spre extremități, cu 10 cm de suprapunere între fâșii. Folia se fixează prin montarea riglelor din lemn, dispuse pe două direcții – mai întâi perpendicular ți apoi paralel cu coama.

Apoi se va începe montarea țiglei ceramice. Nu uitați că există țigle de forme diferite: pentru coamă, pentru aerisire șamd. Este nevoie și de accesorii pentru streașină – pieptăn de protecție streașină sau bandă de ventilare. Pieptănul se montează sub primul rând de țiglă, pentru a nu permite pătrunderea păsărilor sub țiglă, iar banda de ventilare nu permite aerului să circule.

Pentru coamă se vor folosi diverse cleme și șipci de coamă.

Nu uitați! Cuiele pe care le veți achiziționa pentru fixarea țiglelor de ceramică trebuie să fie zincate, pentru a nu rugini.

După ce toate materialele au fost procurate, se trece la montajul propriu-zis al țiglei de ceramică. Apoi, se realizează măsurarea și montarea șipcilor pe care se vor stabili țiglele. După șipci, urmează montarea pieptănului de protecție. Apoi se va monta țigla, de la streașină, spre coamă. Ea se fixează în cuiele zincate.

La sfârșit, se montează coama, prin folosirea clemelor de prindere.

În tot acest timp trebuie să aveți în vedere și instalarea jgheaburilor și a burlanelor, dar și sistemul de ventilație al întregului acoperiș. Acestea sunt elemente-cheie fără de care lucrarea nu ar putea să reziste în timp.

Și nu uitați de garanție! În timpul transportului sau în timpul lucrului de montare, s-ar putea ca unele plăci să nu poată fi folosite, să fie ciobite șamd. Acestea trebuie înlocuite gratuit de către producător, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, nu uitați să cereți garanția materialeleor atât pentru transport, cât și pentru montaj.

Cu toate că pare simplu, pentru un montaj de țiglă ceramică realizat corect trebuie să apelați la sfaturile și ideile unui specialist. Și trebuie să fiți cu băgare de seamă la materialele comandate! Țigla ceramică se sparge ușor și s-ar putea să aveți neplăceri la livrare – țiglă ciobită, spartă șamd; trebuie să returnați materialele cu probleme în așa fel încât lucrarea dvs. să arate impecabil la sfârșit.

SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ

Arhitect-Alexandra-FrunzaȚigla ceramică este un material foarte calitativ, lucru dovedit de-a lungul anilor de toate casele construite acum foarte mulți zeci de ani. Totuși, pentru a beneficia de un montaj de calitate, nu recomand decât folosirea unei echipe de specialiști. În caz contrar, se pot întâmpla chiar și accidente – de exemplu în caz de vânt puternic, pot cădea bucăți de țiglă de pe acoperiș, producând pagube materiale sau lovind pe cineva.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

2 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *