Montajul acoperișului

Crearea unui acoperiș trainic, din cele mai bune materiale, este esențială din punctul de vedere al termoizolației, al hidroizolației sau al izolației fonice. Totul ține de specialiștii pe care îi contractați, de sculele pe care le folosesc și de cunoștințele lor în materie de acoperișuri. În acest material vom afla ce presupune un montaj de acoperiș.

Ce trebuie să aveți în vedere:

 • – calculul acoperișului;
 • – manipulare și depozitare învelitoare/ materie primă pentru șarpantă;
 • – șarpantă;
 • – sistem de aerisire al acoperișului;
 • – fixarea șipcilor și contrașipcilor;
 • – montare învelitoare;
 • – detalii de montaj – streașină, așezarea șuruburilor, jgheaburi și burlane;
 • – dolii, acoperiș mansardă, coame.

Montaj-acoperisÎntâi va fi realizată structura acoperișului sau șarpanta, formată din stâlpi din lemn sau din oțel cu diverse dimensiuni, piese din lemn sau metal sub formă de prisme, întrebuințate la despicarea lemnelor, la fixarea popilor de căpriori. Mai este nevoie și de căpriori, coamă/e, dolie (dacă este cazul).

Lemnele sau oțelul din care se realizează șarpanta vor fi materiale de calitate, achiziționate după standardele impuse de specialist. Nu uitați să vă procurați din timp și tipul de învelitoare și toate accesoriile necesare (jgheaburi, burlane).

În cea de-a doua parte, cea de învelire, acoperișurile înclinate vor avea subventilație, realizată la streașină și la coamă. După stabilirea gurilor de ventilație, se va lua în considerare dimensiunea gurilor de aerisire. Dimensiunea trebuie să fie în concordanță cu necesitățile casei, respectiv ale acoperișului.

Izolația termică este și ea de luat în calcul în cadrul etapei de învelire. În cadrul acestui proces, nu se permite formarea punților de căldură, pentru că ele duc la pierderi și deteriorări sub impactul condensului sau al înghețului, chiar la acumularea de apă.

Apoi, se vor fixa șipcile și contrașipcile; acestea pot fi achiziționate din lemn de rășinoase, care să dureze în timp și se fixează cu ajutorul cuielor galvanizate. Dacă acoperișul are pantă mare, atunci aceste accesorii de prindere a învelitorii se vor realiza la distanțe mai mari decât în cazul pantelor mici ale acoperișului.

După realizarea detaliilor de mai sus, se acoperă structura șarpantei cu scândură de lemn (astereală). Apoi, se va ține cont de folia impermeabilă, cea care menține astereala uscată, nepermițând apei să se infiltreze, dar nici a prafului, a murdăriei sau a zăpezii.

Nu în ultimul rând, trebuie să stabiliți ce învelitoare veți dori pentru acoperiș. Trebuie să știți că aveți o gamă variată de învelitori din care să alegeți:

 • din tablă plană dublu fățuită;
 • din țiglă;
 • din membrane bituminoase;
 • din plăci de ardezie;
 • din plăci de policarbonat șamd.

În funcție de materialul ales, fiecare învelitoare se va monta diferit. În cazul în care veți opta pentru un material greu pentru învelitoare, veți fi sfătuit să alegeți o pantă a versanților acoperișului mai mare decât în cazul unei învelitori ușoare (de exemplu țigla ceramică nu se poate monta pe o pantă mai mică de 11-12°).

Un specialist va monta învelitoarea în așa fel încât totul să fie fixat fără cusur și fără probleme pe viitor.

Nu uitați de accesorii, adică de jgheaburi și burlane. Acestea vor fi realizate în funcție de cerințe (de climă, de panta acoperișuli, de mărimea lui șamd).

Așadar, aveți grijă la realizarea șarpantei sau la alegerea materialelor. Țineți cont de ceea ce doriți să aveți la finalul construcției și căutați doar acele materiale de calitate pe care vi le doriți. Și nu uitați de echipă, pentru un montaj de acoperiș realizat ca la carte.

SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ

Arhitect-Alexandra-FrunzaRecomand să folosiți echipe specializate pentru execuția învelitorii, pentru a beneficia de garanție și de o lucrare corectă. Aceste echipe pot fi atât montatori recomandați de către magazinul de unde achiziționați materialul, sau poate fi chiar constructorul, dacă are și oameni specializați pe partea de finisaje exterioare.


One Response to “Montajul acoperișului”

Read below or add a comment...

 1. deaconescu alina says:

  Buna seara.am avea si noi nevoie de reconstruirea acoperisului.am dori cv de calitate dar avem si o problema.sunt firme care pun si in rate imi puteti recomanda?

Lasă un Comentariu...

*