Pentru a ne bucura pe deplin de confortul unei locuințe trebuie să acordăm o atenție specială acoperișului atât în faza de proiectare și construcție, cât și după finalizarea lui. Pentru ca un acoperiș să reziste bine în timp, indiferent de tipul de învelitoare aleasă, acesta are nevoie și de întreținere. În funcție de modul în care este făcută aceasta, durata de viață a acoperișului se poate prelungi extrem de mult sau poate scădea dramatic. De exemplu, învelitorile din țiglă ceramică au o durată de viață garantată de producător de până la 50 – 60 ani, dar specialiștii spun că dacă întreținea acoperișului este făcută în mod corespunzător perioada în care acoperișul ne poate proteja casa se poate prelungi la peste un secol.
Și pentru că întotdeauna este mai bine să previi, decât să repari problemele apărute, trebuie să fim foarte atenți la fiecare detaliu încă din faza de proiectare. Specialiștii ne recomandă să alegem materiale de calitate pentru realizarea structurii acoperișului. Principalele sfaturi sunt ca lemnul folosit să fie uscat și să nu aibă urme de mucegai, iar în fucție de buget, ar fi ideal ca acesta să fie tratat împotriva incendiilor. Extrem de importantă este și folia izolatoare. Aceasta va împiedica apa să ajungă la structura de lemn, ceea ca va duce la o rezistență mult mai mare în timp. În cazul în care apar infiltrații după montarea învelitorilor acestea trebuie identificate cât mai rapid și reparate deoarece vor degrada rapid structura.
Întreținerea în cazul acoperișului la care s-au folosit țiglele ceramice este una relativ facilă. În cazul în care țiglele ceramice s-au deplasat sau deprins, acestea pot fi observate din exterior cu ușurință. Operația este la fel de simplă și din podul casei datorită apariției fantelor de lumină. Recomandarea specialiștilor este ca în cazul în care există tigle sparte, acestea să fie înclouite cât mai repede pentru ca posibilele infiltrații de apă să nu producă pagube și mai mari.
O importanță aparte are și curătarea acoperișului de frunzele și crengile care se strâng toamna în jgheaburi, de zăpada care se depune iarna și de alte reziduuri deoarece acestea pot înfunda sistem de preluare și scurgere a apei pluviale, iar umezeala se poate infiltra în interior. Desigur, în funcție de dimensiunea acoperișului, sistemul pluvial trebuie dimensionat corespunzător pentru ca acesta să poată prelua rapid toată cantitatea de apa și să nu-i permită să ajungă în interiorul structurii.
Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting