Cei mai buni meseriași spun că dacă nu ai un acoperiș bun, practic nu ai o casă. Așadar, de atenția pe care o acordăm acestui capitol din construcția sau modernizarea unui imobil depind extrem de multe lucruri. Ca să înțelegem exact ce înseamnă un acoperiș bun, care să reziste în timp și să țină apa departe de casă, trebuie să vedem cum se construiește “pălăria” imobilului.
Primul pas în construirea unui acoperiș o reprezintă așezarea bârnelor pe placa de beton sau pe centura casei. Acestea se montează pe conturul casei și se fixează pe poziție cu ajutorul fierului beton care a fost instalat în momentul în care a fost turnată placa sau centura imobilului. Practic, acestea susțin toată greutatea acoperișului și a învelitorilor pe care le vom alege ulterior. La fel de importantă este și montarea popilor (stâlpi verticali din lemn) pe care se vor monta coamele acoperișului. Trebuie menționat că dimensiunile popilor vor influența înălțimea acoperișului, dar și gradul de înclinare al acestuia. În această etapă se vor folosi și penele din lemn sau metal (de coamă, de vârf sau de coșoroabă) care au ca scop sprijinirea și rigidizarea popilor.
După finalizarea părții inferioare a structurii se va putea trece la montarea căpriorilor care dau efectiv forma acoperișului în funcție de modul în care sunt așezați. În această etapă putem spune că până la montarea învelitorilor mai e un drum foarte scurt.
Primul pas îl reprezintă acoperirea căpriorilor de lemn cu astereală (scânduri din lemn care au rol de suținere a învelitorilor). În funcție de tipul de învelitoare aleasă, peste această etapă se poate trece sau se pot folosi în locul scândurilor sipci de metal sau lemn (în special în cazul învelitorilor din tablă care sunt mult mai ușoare decât cele din ceramică sau beton). Pentru că astereala nu se va vedea după finalizarea acoperișului, la construcția acestei se vor putea folosi și scândurile utilizate pentru realizarea cofrajelor.
Odată finalizat și acest pas se va trece la montarea foliei anticondens care are o importanță majoră. Aceasta trebuie întinsă pe toată suprafaţa acoperişului, de la streaşină la coamă, iar foliile trebuie suprapuse între fâşii pe o distanţă de până la 10 centimetri. Folia trebuie montată cu faţa permeabilă la vapori spre interiorul casei, iar cu partea impermeabilă spre exterior. Abia acum, peste folia anticondens putem monta șipcile din lemn orizontale și verticale în care vor fi prinse învelitorile și care vor asigura acoperișului o bună ventilație. Și pentru că am ajuns la ultimul pas al realizării acoperișului, trebuie să spunem că montajul se realizează în funcție de tipul de învelitoare aleasă. Ţigla metalică sau tabla ondulată se montează mai ușor și au o greutatea mai scăzută, în timp ce ţigla ceramică sau de beton sau alte tipuri de învelitori din materiale similare necesită un timp de montaj mai mare. După finalizarea acestei etape tot ce mai trebuie făcut este să montăm sistemul pluvial format din jgheaburi și burlane.
Sursa foto: adviseandconsult.net
Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting