Acoperișul autoportant datează încă din secolul al XII-lea, el fiind întâlnit mai ales în cazul caselor din Japonia și China. Un acoperiș autoportant are în componența sa doar căpriorii de bază, așezați conform unei tehnicii străvechi. Acest acoperiș autoportant ține de fapt locul structurii de rezistență a acoperișului. Se spune că dacă sunt așezați căpriorii așa cum trebuie, structura rezultată este atât de puternică încât poate susține chiar și cele mai grele învelitori.
Principalul avantaj al acestui tip de acoperiș este reprezentat de costurile extrem de reduse. Mai exact, acest acoperiș autoportant, numit și acoperiș reciprocal, se construiește cu materiale de bază brute care nu au nevoie de prefabricare sau șlefuire ca și în cazul grinzilor dreptunghiulare folosite de obicei la construcția structurii de rezistență. Mai mult decât atât, acoperișul autoportant se montează foarte repede, fără să ai nevoie de schelă sau de binecunoscuții stâlpi de sprijin.
Un alt avantaj important al acoperișului autoportant este faptul că distribuie greutatea în mod egal pe toată lungimea pereților portanți. În momentul în care acoperișul este stabilit, greutatea este exercitată în plan vertical, în acest fel, pereții exteriori nefiind supuși unor forțe exterioare. Nu în ultimul rând, acoperișul autoportant face parte din categoria acoperișurilor naturale, fiind recomandate în special caselor cu o formă organică, rotundă.
Cum se construiește un astfel de acoperiș?
Cu siguranță încă îți este un pic neclar cum arată un astfel de acoperiș autoportant și cum se construiește el. Așa că, în ceea ce urmează, vom vedea care este tehnica folosită încă din secolul al XII-lea pentru construcția acestui tip de acoperiș.
Pentru început, ai nevoie de un stâlp temporar pe care să se sprijine primul căprior. Aceasta este de fapt și punctul de pornire al acoperișurilor autoportante. Odată așezat primul căprior, vor urma așezarea celorlalți căpriori în formă de cerc. Cu alte cuvinte, fiecare căprior se va sprijini pe cel dinaintea lui, rezultând un model circular. După ce au fost așezați și legați căpriorii, va trebui să scoți stâlpul temporar și vei observa că acoperișul va sta și mai mult decât atât, va susține și învelitoarea acoperișului care de cele mai multe ori este formată din vegetație.
Imaginea de mai jos este o reprezentare grafică a acestui acoperiș autoportant, care te va ajuta să deslusești mult mai bine modul în care acești căpriori sunt aranjați. Poate ar fi folositor ca înainte să te apuci de construirea acoperișului autoportant să exersezi cu ajutorul unor șipci subțiri din lemn.
Am o experiență de peste cinci ani ca redactor, dar scrisul s-a numărat dintotdeauna printre pasiunile mele, alături de citit. Prima întâlnire cu jurnalismul am avut-o în facultate, atunci când am înființat un ziar de știri împreună cu alți colegi de facultate. Acela a fost și momentul în care m-am decis să îmi transform plăcerea pentru scris într-o carieră. Am făcut mult timp voluntariat, și ulterior am și lucrat pentru diverse publicații, unde am învățat de la adevărați profesioniști secretele din spatele unui articol bine scris. Astăzi, după atâția ani de practică, sper ca alții să învețe de la mine cum se scrie un articol complet, de la A la Z.