Câte tipuri de șarpante există?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Șarpanta este o parte importantă a structurii acoperișului, formată din coamă, grinzi, căpriori, stâlpi, popi de susținere, etc. Șarpanta este una dintre cele mai importante piese ale acoperișului, cea care dă forma acoperișului și oferă suport pentru montarea învelitorilor și a hidroizolației. O șarpantă proiectată greșit poate distruge complet un acoperiș. Mai mult decât atât, șarpanta trebuie să fie suficient de rezistentă pentru a rezista la vânturi puternice sau la un strat mare de zăpadă.

Cate tipuri de sarpante exista_1

Image 1 of 4

În funcție de forma lor, șarpantele pot fi de 3 feluri: șarpante în plan înclinat pentru acoperișurile în pantă, șarpantele în plan orizontal pentru acoperișurile drepte și șarpantele curbate pentru acoperișurile în formă de arc de cerc.

Șarpantele sunt de obicei confecționate din lemn, iar cele mai importante elemente ale unei șarpante sunt: popi, căpriori, grinzi și cosoroabe. Șarpantele pot fi clasificate și în funcție de complexitatea lor. Iată care sunt cele mai comune tipuri de șarpante, în funcție de complexitate:

  1. Șarpantele din lemn simple

Aceste tipuri de șarpante sunt cele mai vechi și cele mai comune. Toate casele țărănești de sute de ani au șarpante din lemn simple. Ele sunt recomandate pentru deschideri ale învelitorilor de maxim 6 metri și necesită așezarea căpriorilor la distanțe de 80-100 centimetri distanță, care sunt sprijiniți pe cosoroabă. Specialiștii nu recomandă acest tip de șarpante pentru cazurile în care se dorește amenajarea mansardei sau a podului ca un spațiu funcțional.

  1. Șarpante din lemn pe scaune

Astfel de șarpante sunt recomandate pentru deschideri mai mari ale acoperișului, de până la 10 metri, cum ar fi cazul unei mansarde. De obicei, șarpantele pe scaune sunt compuse din popi și pane, care formează un schelet care va fi întărit ulterior cu ajutorul căpriorilor. Pentru modelul acesta de șarpantă, poți opta pentru asteneală sau plăci de OSB ca suport pentru învelitori, care vor fi montate perpendicular pe căpriori.

  1. Șarpante din lemn pe grinzi cu zăbrele

După cum sugerează și numele, acest tip de șarpante sunt alcătuite din grinzi cu zăbrele de lemn care vor fi îmbinate cu pane cu gheare. Aceste grinzi vor crea un cadru rigid, care va asigura acoperișului tău siguranța necesară.

  1. Șarpante din lemn cu frângere de pantă

Șarpantele cu frângere de pantă sunt recomandate pentru acoperișurile cu o deschidere mare, de aproximativ 12 metri, oferind mansardei tale un spațiu generos pentru o amenajare ulterioară. Mai mult decât atât, acest tip de șarpante permit alegerea unor ferestre mari pe planul acoperișului, care să îți asigure o luminozitate optimă în mansardă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *