Acoperișul îndeplinește concomitent două roluri, Primul este unul funcțional, pentru că ne protejează ambientul interior de acțiunea fenomenelor meteorologice. Cel de-al doilea rol este cel estetic, pentru că acoperișul, de regulă, ar trebui să respecte sau să completeze viziunea concepută pentru casa sau clădirea în cauză.
Specialiștii ne oferă un sfat prețios în legătură cu șarpanta. Potrivit acestora, șarpanta sau structura de rezistență a acoperișului este influențată în mod direct de tipul de învelitoare.
După ce am vorbit despre învelitoare, a venit momentul să facem trecerea la unul din accesoriile sale – parazăpezi pentru acoperiș. Ce este și care este rolul acestui accesoriu pentru învelitoare?
Potrivit dicționarului de specialitate, parazăpada reprezintă un element montat la marginea streașinii unei clădiri sau pe învelitoare (în funcție de materialul învelitorii), pentru a împiedica căderea zăpezii de pe acoperiș.
Scopul său este a ține la distanță eventualele primejdii sau accidentări, ce pot apărea din tandemul acoperiș – zăpadă.
Pe piață, veți găsi parazăpezi pentru acoperiș confecționate din diferite materiale, mai precis, vorbim despre parazăpezi din plastic sau parazăpezi din metal. Totodată, acești parazăpezi se găsesc în diferite lungimi și pot fi elemente punctuale sau baghete profilate.
Acest accesoriu are o însușire extrem de importantă, ce satisface atât criteriul de montare, cât și criteriul de preț. Parazăpezile sunt concepute special pentru a se plia pe toate tipurile de învelitori existente pe piață.
După ce v-ați hotărât să aplicați acest accesoriu pe acoperiș, urmează o nouă etapă de decizie. De această, trebuie să optați pentru unul din cele trei tipuri de sisteme de parazăpezi:
- parazăpezi tubulare;
- parazăpezi grilaj – sunt alcătuite din gratare cu dimensiuni standard și console de fixare pe învelitoare:
- parazăpezi tablă.
De exemplu, parazăpezile tubulare, indiferent că vorbim despre variantele cu două sau trei tuburi, sunt recomandate pentru acoperișurilor ce au o suprafață sau o pantă mică sau pentru casele situate în zone unde nu există ninsori puternice.
Printre materialele de care avem nevoie pentru montarea parazăpezilor se numără:
- consolă suport pentru parazăpezi tubulare;
- consolă suport cu fixare pe panou sandwich pentru parapezi tubulare;
- suport grilaj parazăpezi;
- element FV pentru fixarea parazăpezilor tip grilaj;
- element de capăt pentru parapezi tubulare sau păsărele.
Înainte de final, precizăm că alegerea parazăpezilor se face ținând cont de câțiva parametri:
- panta acoperișului;
- gradul de importanță a căii de acces adiacente.
Vă recomandăm ca montarea parazăpezii, cât și întregul proces de montare al acoperișului, să fie executat de o echipă de profesioniști.
Pentru a evita neplăcerile ce se pot ivi în lunile reci de iarnă, merită să faceți această investiție.
Parazăpezile reprezintă un accesoriu foarte practic, dar și un element de siguranță, pentru sistemul de funcționare al acoperișului casei noastre.
Redacția grupului nostru este formata din zeci de redactori responsabili pentru conținutul pe care-l generează și pe care-l lansează atât în mediul online, cât și în print. Prin intermediul lor avem încredere că putem veni în întâmpinarea cititorilor cu informații de calitate, corecte și originale.
One Response
Toate bune si frumoase, dar daca nu pot sa apelez la specialisti din considerente financiare, cum fac ? Zapada mi-a stricat jgheaburile din plastic si la pensia mea nu-mi permit specialisti. Pe de alta parte “un specialist constructor” a facut o casa pe care a vandut-o cu promisiunea de a o finaliza in doua luni. Am vandut apartamentul care era “masa succesorala” si a trebuit sa ma mut in “noua casa”. “Specialistul constructor” s-a prins ca trebuie sa ma mut, a luat banii si nu a terminat casa. Acum trebuie sa termin eu ce nu a facut el, desi a luat banii. Ca-n Romania !!! Bine, bine, veti spune, asta e “pistol cu apa” fata de furturile din ziua de azi. Asa este. Si la cum se “misca” justitia la noi in romanica, nici nu ma mai deranjez sa reclam: pierdere de timp si de bani…
Revenind la problema: din articol nu prea se intelege montajul. Eu am cumparat parazapezi din tabla, in forma de “triunghi”, cu o muchie rasfranta si cealalta dreapta. Cum e bine sa o montez. Dupa “capul meu” ar fi bine cu muchia dreapta in “amonte”, pentru a stopa zapada. V-as ramane recunoscator daca mi-ati da mai multe detalii de montaj.
Cu stima,
Dan Bandrabur